Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Нов град ще вдигат край парк „Лаута“, собственост е на бивш кмет

Видяна: 29400 пъти

Започва строителството на най-големия жилищен комплекс в Пловдив край парк "Лаута". Техника и работници вече разчистват терена. Работата стартира днес рано сутринта, като голяма част от пространството между бул. "Освобождение" и новото разширение на парк "Лаута" вече е почистено от бурените. На мястото ще се издигне един от най-големите жилищни комплекси в България.
Той ще се състои от 60 сгради, с разгърнатата застроена площ от общо 355 000 кв.м. Ще се строи на два етапа в продължение на 6 години. „RеsidеntiаlPаrkPlоvdiv“ ще прилича на своеобразен „град в града“. Планиран е между бул. "Ocвoбoждeниe" - oт кръcтoвищeтo му c ул. „Княз Бoриc Първи", дo ул. "Пeньo Пeнeв" в район „Тракия“.
Мини градчето е разработка на екипа на RT consult, на арх. Радо Тодоров. Зад инвестицията стои водеща компания - новатори в създаването на концепции за затворени комплекси и ваканционни селища в столицата и по черноморските ни курорти.
Жилищната среда ще се допълва от открит търговски център с магазини, ресторанти, заведения за бързо хранене, кафенета, сладкарници и банков клон. В обслужващите зони ще има детска градина, спортна зона за различни видове спорт, дори водни пространства с паркова зона, плюс обществени сгради със смесена функция. Множество подземни паркинги ще улесняват бъдещите обитатели.
Теренът с площ 53 978 кв. м е собственост на "Ес Джи Инвест-1" ЕАД, свързано с бившия кмет на Раковски Иван Антонов. Той отказа да коментира дали инвестицията е свързана с петролния бос Георги Самуилов. Справка в ДАКСИ сочи, че е участвал в управлението на "Инса Ойл Холдинг" АД, макар в момента да не заема никаква длъжност там. /марица

Публикувана на
08 Май 2021 година