Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Напук на коронавируса, цирк, огнено шоу, улични музиканти и танцьори

Видяна: 25742 пъти

Циркови изпълнения, огнени феерии, улични музиканти и танцьори, театрални представления ще бъдат част от Фестивала за улични изкуства 6Fest в Пловдив през май. Първият фестивален ден на тридневния фест е 14 май, а мястото е площад „Централен“ между Цар-Симеоновата градина и Централна поща. Там ще бъде откриването в 19,30 часа с театралната пантомима на Невена Денчева и Стела Кръстева „Необичайни срещи“.
Малко след залез слънце, в 20:40 ч. започва огненото шоу на Антония Николова - "Канатица", базирано върху музикални мотиви от българския фолклор. Този ден ще завърши с "Латино нощ" от 21:00 ч. Това е едночасов танцово-китарен латино спектакъл, в който и публиката е добре дошла да се включи в ритъма на кубинската нощ. Спектакълът е създаден от концертиращия китарист Радослав Талев, и кубинците от La Cubania Original.
Вторият фестивален ден ще започне с цирково-музикалното представление "Circus surprise" на Combino Project -Пловдив. Двамата циркови артисти първо ще направят парад на кокили в Цар-Симеоновата градина, където до Виенския павилион ще завършат спектакъла си, който е смесица между музика на живо, жонглиране, танци и артистични етюди с публиката. Начело на Combino Project е цирковият артист и музикант Дарио Табаков, чиято творческа биография включва множество фестивални участия както у нас, така и в чужбина - Германия, Австрия, Франция, Белгия и др.
Карнавално джаз настроение ще придаде дефилето на Марица брас бенд по Главната на 15 май. Оркестърът ще тръгне от Джумая Джамия и по ул. “Княз Александър І” ще стигне до Виенския павилион в Цар Симеоновата градина, където ще има съвместно участие с танцовата формация Lindy Hop Пловдив. „Марица брас бенд“ събира едни от най-добрите пловдивски джаз музиканти, ще ги запомним и с участието им в откриването на Европейска столица на културата през 2019 г. в италианския град Матера. Вече пет години популярната формация Lindy Hop се е посветила на суинг танците. Танцьорите ще приканят и всеки желаещ да се включи в кратък открит урок по суинг.
В третия фестивален ден гости на 6Fest ще бъдат артистите от Клуб по огнени изкуства “Divinitas”. Това е първият официално регистриран клуб по въртене на огън в България. Артистите от “Дивинитас” имат международни участия и проекти в Европа, Азия и Близкия Изток. Кулминацията на 6Fest ще бъде огненият им спектакъл "Свръх огън" на площад "Централен" пред Военния клуб. Името на спектакъла не е случайно - артистите от "Дивинитас" ще използват над 15 огнени уреда и пироефекти като огнени ветрила, факли, мечове, обръчи, змии, криле и огнено слънце. Ще има и специална изненада - горящ надпис. /монитор

Публикувана на
08 Май 2021 година