Новина от категория България
Архив на публикациите

Най-драматичната изповед на ангелогласната Ваня Костова

Видяна: 26080 пъти

В най-откровеното си интервю пред "Шоу" през 2018 година Ваня Костова заяви, че се гордее най-вече с песните, които е предизвикала. „Чувствала съм се като муза, много често в моята работа като певица. Песните, които пея, са сякаш отражение на мен самата”, сподели момичето от „Тоника” с очилата и хубавия глас.

В изповедта си, направена след участието ѝ във риалитито "ВИП Брадър", Ваня признава, че не се смята за велика певица. „Само Бог е велик”, казва скромно тя. Престоят й в най-известната къща у нас бе твърде наситен откъм емоции за нея – и положителни, и отрицателни. За тях сега Ваня говори с болезнена откровеност през народното издание.

- Ваня, още при излизането си от Къщата казахте, че всички вътре сте били подготвени за всякакъв вид и род изненади. Наистина ли е така?
- Не съвсем. Едва ли бяхме напълно подготвени за грозните провокации и бруталния терор над нас от страна на един от съквартирантите. Жените бяха първите му мишени. Не пощади никоя, но най-вулгарни бяха обидите му спрямо Мира. Първа го била предизвикала, но тя му се извини, а и каквото и да е казала на шега, не бе заслужила циничните му хули да кънтят из Къщата до съмнало! Часове наред се борих напразно с бесовете му, убеждавайки го да се извини или поне да замълчи. Мира как издържа! Аз не можах. Вдигнах критично високо кръвно. Не можех да спра да повръщам и се озовах в Спешното отделение. Как да си подготвен за това!
- Очаквали ли сте тези крайности в поведението – и от себе си, и от останалите?
- Познавам себе си. Ако бъда нападната в гръб, реагирам в самозащита, без да се замислям дали това не е крайност в поведението ми. Пожелавам на всяка жена да има силата и смелостта да се защити при нападение! Разбира се, саморазправата с насилници невинаги е най-доброто решение. Борбата с насилието трябва да е проблем на цялото общество. Колкото до мъжете съквартиранти, наистина се боях за техните реакции, защото този, чието име не искам дори да споменавам, би могъл да извади от равновесие и най-дълготърпеливия от тях. А това, сякаш, му беше цел!
- А очаквана ли бе за вас положителната метаморфоза, която се получи в отношенията ви с Ева Найденова?
- Настъпилата метаморфоза помежду ни беше неочаквана, но очевидно – желана и за двете страни. Такива плодове са сладки! Щом има пчели и цветна ливада, може и мед да се очаква. Перифраза на Емили Дикинсън.
Неподправени бяха грижите и вниманието ни една към друга още в началото на играта, а след това и когато и двете се разболяхме. На Ева й се беше обострила язвата и не можеше с нищо да се храни, освен с препечени филийки. Непрекъснато или аз, или тя, притичваше до кухнята, за да се погрижи за другата. И тази грижа помежду ни беше трогателна. Всъщност се получи така, че почти всички съквартиранти се разболяха още в самото начало, вероятно заради смяна на обстановката и стреса в Къщата.
- Двете сте отново приятелки след толкова години. Означава ли това, че има шанс да ви видим пак заедно и на сцената?
- Вече го направихме! Изпяхме заедно на сцената в Къщата на „Биг брадър” песента на Стефан Диомов. „Здравей, как си приятелко! Как, добре ли я караш!.. Махни с ръка и дай нататък, злото забрави!” Любима песен на мнозина, напълно подходяща за една такава чудесна среща!
- Трудно ли прощавате в живота? И има ли нещо, което не бихте простили никога?
- За да очакваме да бъдем опрощавани, трябва да се научим и ние да прощаваме, но пътя към помъдряването е тежък. Много трудно прощавам преднамереното зло във всичките му форми, като лъжа, коварство, предателство, непризнателност... Не знам как бих могла да простя посегателство над дете или над безпомощен човек, нападение в гръб, терор...
- Много тежки думи си разменихте с Мира Добрева. Горчилката има ли я още?
- Преживяната заедно, кошмарна и за двете ни нощ, след която по чудо оцеляхме – не само аз, но и тя, ме накара да почувствам Мира много близка. След моята подкрепа и пълното ми съпричастие към нейната болка от обидите на един грубиян, не можех да си обясня неочакваната й враждебност, дори жестокост към мен. Бях просто шокирана. Как да се досетя, че това било роля, възложена й като мисия от „Биг брадър”! И така да е, не беше ли изгубила мярката, преминавайки далече отвъд границата на дадената мисия в играта! Може би малко прекали. При първото й извинение не повярвах в искреността й, но обещах да се опитам да я разбера. Преборих себе си. Простих дълго преди последвалите й извинения пред мен и тези, пред сина ми. Дадох и поисках прошка, оставяйки в дланта й нещо сладичко от мен – шоколад и целувка, за изтриване на горчилката. Прощавам ли, правя го не само на думи.
- С Петко Димитров също си разменихте остри думи. Реагирахте с: „Да бях умряла”, визирайки шегите му относно търпението ви към Кулагин. Думите не бяха ли прекалени?
- Не стигнахме до обиди помежду си, но до недоразумение – да. Думите ми изразяваха точно това, което чувствах. След цял ден борба за живот в спешното отделение, заради терора на Кулагин в Къщата, солени шегички по повод дълго проявяваната ми добрина и търпение към него, ми идваха в повече. А Петко изобщо не е искал да ме засегне!
- От нерви вие наистина вдигнахте много високо кръвно в Къщата. Как сте със здравето сега?
- Благодаря за вниманието, в момента се чувствам добре. Но тогава вдигнах критично високо кръвно, но не от нерви, а от съпричастност към Мира и възмущение от вулгарните обиди на Кулагин към нея. Аз не бях нервна, а адски възмутена и отвратена. Първичната реакция в такива моменти, когато е засегнато чувството за справедливост, наистина може да накара човек да вдигне кръвно и захар. Моят апарат тогава показа горна граница от 205, а според този на лекарите – тя бе 215! Критични бяха и стойностите на кръвната ми захар. Тогава ме откараха в Спешното и цяло денонощие бях на системи. Чувствах, че умирам...
- Как оценявате участието на майка си в Къщата на „ВИП брадър”?
- Майка ми се справи достойно с всички предизвикателства, трудности, предателства, удари в гръб... Не предизвика нито един конфликт, не създаде нито една интрига. Беше единственият човек, готов да помогне на всеки и да го насърчи да покаже най-доброто от себе си.
- Когато гледаш близък човек отстрани, винаги е трудно да останеш обективен. И все пак – къде според вас Ваня Костова изпусна ситуацията? Видяхме много моменти на крайности – не само от нея, но и от други съквартиранти?
- Съгласен съм с вас. Тя стигна до крайност. Беше крайно добронамерена.
- Често ли се допитвате до нея за съвет в живота? Вече сте семеен, а знам, че преди живеехте много близко до майка си.
- Много важно за мен е мнението й по всички въпроси, но винаги постъпвам по начина, по който сам съм решил. Вече не живеем близо един до друг, но това не ни пречи да бъдем много близки.
- Ако утре ви предложат да влезете в „Биг брадър”, ще го направите ли?
- Не бих искал на свой ред да причиня на майка ми безпокойството, което аз изпитвах заради нея, докато тя беше в Къщата.
- А какви бяха реакциите през цялото време на малката Ванеса – внучката на Ваня Костова?
- Подобни риалити предавания не са подходящи за малки деца. /блиц

Публикувана на
07 Май 2021 година