Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

И Стефчо Автографа отказва да е шеф на ЦИК

Видяна: 18849 пъти

Централната избирателна комисия е без шеф. Човекът на ГЕРБ се отказа, след като лидерът й заяви на брифинг, че избирането му е било с цел да вкарат партията му в капан. Сега в капан са самите предстоящи избори. Никоя от останалите парламентарно представени партии не изявява желание да предложи своя кандидатура за овакантения пост, въпреки че преди това някои от тях яростно бяха срещу варианта ЦИК да бъде оглавена от ГЕРБ.
Динко ПЕТКОВ

Тазсутрешните принудителни нови консултации при президента показаха, че се очаква "Има такъв народ" с готовност и по морално право, като втора след ГЕРБ, според изборните резултати, да обяви, че поема отговорността за шефското място. „Трябва да действаме експедитивно и отговорно“, призова президентът Румен Радев, напомяйки,че ЦИК трябва да има минимум 60 работни дни преди датата на изборите -11 юли. По непотвърдена информация на електроннния вестник ситуацията съвсем се закучила, след като и предложената не ясно от кого кандидатура на култовия пловдивчанин Стефчо Автографа отпаднала като спасителен вариант. Със сигурност той не е бил номинация на съгражданката му Мария Капон, тъй като според очевидци той не я оценявал подобаващо: „Аман от Мара Капон, все ми се тика да ми дава автографи, ама слабо се котира!“, декларирал Стефчо Автографа. Предполага се, че по същия категоричен начин, даже и да бъде одобрен за нов шеф на ЦИК, той ще си направи отвод. „Айде сега, до мен ли пак опряхте! Като стане напечено в тая държава, тогава се сещате за Стефчо Автографа, защото знаете, че той е отговорен, за разлика от партийците. Аз обаче съм последователен в позицията си, заявил съм, че бягам от политиката. Имал съм предложения, няма да споменавам от кого, да стана депутат, но не съм се съгласявал. Искам да опазя името си чисто!“, обосновал отказа си Стефчо, твърдят неофициалните ни източници.
МаяМа все пак намери изход от задънената улица. Тя директно предложи кадър на „Има такъв народ“ да заеме председателското място: „Камелия Нейкова би била добрият избор, зад който да застанат и останалите парламентарни сили“.
Тошко Йорданов помоли и останалите представители на другите политически сили да се изкажат в такъв сучай дали биха подкрепили г-жа Нейкова. От БСП обявиха, че ще я подкрепят.
След като нямаше възражение от нито един от представителите на другите партии, Камелия Нейкова ще бъде председател на ЦИК, а господин Димитър Димитров от ГЕРБ ще бъде зам.-председател.

Публикувана на
07 Май 2021 година