Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Раздразнен фермер прекрои границата на Белгия с Франция

Видяна: 26169 пъти

Земеделски производител в Белгия нашумя, след като неволно прекрои границата на страната с Франция. Това пишат BBC. Местен жител се разхождал в гората, когато забелязва, че камъкът, обозначаващ границата между двете страни, се е преместил с 2,29 м.

Очевидно раздразнен от камъка по пътя на трактора си, той го преместил във френската територия", коментират жителите на близкото село. Вместо да предизвика международен отзвук, инцидентът бе посрещнат с усмивки от двете страни на границата.

"Той направи Белгия по-голяма, а Франция по-малка. Това не е добра идея", каза Дейвид Лаво, кмет на белгийското село Ерквелин. Подобен ход причинява главоболие между частните собственици на земя, посочи той, камо ли между държави.

Границата между Франция и днешна Белгия се простира на 620 км. Тя е официално обозначена съгласно Договора от Кортрийк, подписан през 1820 г. след поражението на Наполеон при Ватерло пет години по-рано. Камъкът датира от 1819 г., когато за първи път е маркирана границата, уточнява Нова телевизия.

Публикувана на
04 Май 2021 година