Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Централната тв програма „Время” снощи включи видна крадла от България

Видяна: 22920 пъти

Обикновено България присъства много рядко в централните новини на официоза на Кремъл – програмата „Време“ на ОРТ. Ако се появи новина, най-често ще или комично-куриозна като за самообгазяването на полицаите при използването на сълзотворен газ при разгонването на протестиращи демонстранти на жълтите павета, или като критични пасажи от изказвания на руски политици, в които също не липсват нотки на сарказъм.
д.ф.н. Янко БИЦИН

Тази традиция бе нарушена във вечерната централната новинарска емисия на 2 май. В нея в безпрецедентна продължителност на телевизионния коментар бе изложена позицията на на Русия по отношения на обвиненията на българските власти към руските разузнавателни служби за съпричастността на техни агенти в организацията на взривове в оръжейните складове в България. Препредавайки директно пълното прессъобщение на говорителя на българската прокуратура „за обоснованото предположение“ за участието на шестима руски граждани в организацията на взривовете на боеприпаси, предназначени за Грузия и Украйна, авторът на репортажа определи обвиненията като необосновани, бездоказателствени, неразбираеми. Беще включена сркастична насмешка на руския външен министър Лавров, че при такъв бездоказателствен подход скоро ще обвинят Русия и в покушението над ерцхерцога на Австроунгария за атентата в Сараево.
„Героиня” в тв репортажа стана и бившата ни посланичка в САЩ Елена Поптодорова и активистка на Атлантическия клуб у нас. Нейното твърдение, че „Русия използва нашата уязвимост – слабостта на отдавна култивираната безусловна и безкритична вяра, че Русия е безусловно благо“ бе коментирано, че тя е една… крадла. Припомняйки скандала от безмитния магазин на летището във Варшава, при който Поптодорова бе заловена в кражба. Тв зрителите разбраха, че тя е признала кражбата на скъпата козметика като се я извинила с „моментна слабост“, а фактът че тя се разминава само с административна глоба бе коментиран отново с натрапчив намек за европейска корупция. „Продуктът, който тя е откраднала се равнява на 800 лева, което е двумесечна минимална заплата в родината й. Има хора в затвора за кражби на много по-малко от 800 лева. Има хора, осъдени на затвор за кражба на 20 лева или за кражба на мобилен телефон с присъди между 6 месеца и 1 година. Член 194 от Наказателния Кодекс гласи: (1) Който отнеме чужда движима вещ от владението на другиго без негово съгласие с намерение противозаконно да я присвои, се наказва за кражба с лишаване от свобода до осем години.”, отбелязаха навремето някои медии.
Краят на репортажа по програма „Время” на ОРТ отново използва инцидента на летището във Варшава вече за мащабно и категорично обвинение в липса на морал на евроатлантическите среди и на техните лидери в България, а следователно , и в аморалност на определения от тях нов „антируски“ и „прозападен“ стратегически вектор във външната ни политика.
Внушенията, които продължителният репортаж определено поражда, че той е само увертюра към действия, които ще доведат до определени ограничения за Българи от Руската федерация.

Публикувана на
03 Май 2021 година