Новина от категория България
Архив на публикациите

„Второ Баташко клане” в църква в бургаско село

Видяна: 22509 пъти

След Възкресение Христово ви разказваме за църквата в град Българово. Малка църква край Бургас, която пази историята за над 400 християни - мъже, жени и деца, изгубили живота в храма, за да бранят христовата вяра. Църквата „Свети Атанасий” в малкото градче вече е известна като мястото, където е станало „ Второто Баташко клане”, предава Нова тв.
Според преданията църквата, носеща в настоящето името „ Свети Атанасий”, е построена преди повече от 300 години, Записана била в документите на Сливенска митрополия преди 170 години. Преди това бил храмът на гръцкото население в сегашно Българово, тогава Урум Еникьой. Хрониките на руския полковник Лермонтов разказват, че на 4 февруари 1878 година влезли да освободят местното население.
„Според сведенията, които полковник Лермонтов оставя, че войските, идвайки тук, в Българово, остават да пренощуват,защото заварват една трагична гледка и тя е свързана с това,че никой от местното население не ги посреща. Когато идват тук, в църквата, заварват цялото население на тогавашното село Урум Еникьой избито вътре в храма”, разказва отец Захари
Според преданията масовото клане на християните станало на 1 февруари 1878 година
„Казват, че две денонощия са били скрити. От прозорчетата са им давани голям откуп, жълтици в торбички, за да могат да си тръгнат. Това е автентичното затваряне на храма, което до този момент сме го запазили.Заради това, никой от външните нашественици не е могъл да влезе вътре в храма ,защото именно вратите са били затворени. Как са били отворени вратите, ние не знаем”, обяснява отец Захари.
Войниците на полковник Лермонтов извадили телата на близо 400 мъже, жени и деца и ги погребали пред църквата. До 1996 година, когато не започнал ремонтът на Храм „Свети Атанасий”, хората в Българово предполагали, че това са само предания.
„Тук беше пасище за животните, порутено навсякъде. Единственото, което беше останало, беше един покрив и една част от иконите, възстановени и съхранени в един сандък в кметството. Когато започнаха да копаят машините, за да прокараме канал, покрай чешмичката и покрай дървото започнаха да излизат кости, черепи, събирали сме ги един по един. По него време отидох в Историческия музей няколко пъти и помолих да дойдат и да опишат всичко това, което виждаме, всичко, което вадим. Тогава получих много странен отговор ,че нещо, което се е случило по-рано от 500 години от времето назад, просто не представлява исторически интерес”, обясни Марин Тачев - бивш кмет на Българово.
„Имаме кости, които са директно отрязани, което показва едно - че тези хора са тотално съсичани. Нещо, което е интересно, е един череп - върху него е оказвано насилие с нещо, което вероятно е метално. В други два черепа има метални пирони и това е интересното, какво сее случвало, защо са забивани в главите им, ние не знаем”, обясни отец Захари.
Църквата вече е възстановени и заедно с костницата са притегателно място за посетители не само по празници. В момента има подготвен проект за създаването на църковно- образователен комплекс. /блиц

Публикувана на
03 Май 2021 година