Новина от категория България
Архив на публикациите

По Гергьовден служебно правитество, нови избори най-късно на 4 юли

Видяна: 20252 пъти

Както президентът Радев вече обяви, на 5 май в 11.30 часа той ще покани Корнелия Нинова, за да ѝ връчи проучвателен мандат за съставяне на кабинет. Лидерът на социалистите, в изпълнение решението на НС на БСП, ще върне мандата с мотива, че няма необходимата подкрепа в този парламент.
"Имаме позиция от трите нови партии в парламента, че няма да подкрепят БСП. Трите партии показаха липса на култура за политически диалог. Всеки е срещу всеки, не успяха да избягат от егото си и да се обединим", заяви в събота Корнелия Нинова.
С това конституционната процедура се изчерпва и мандатът на 45-ото Народно събрание приключва. В същия ден държавният глава трябва да издаде два указа.
Единият е за разпускане на парламента и за насрочване датата на предсрочните парламентарни избори. Конституцията изрично упоменава, че в този случай изборите не могат да бъдат по-късно от 5 юли. Конституцията казва: "Избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното". Така последната възможна дата за предсрочния вот е 4 юли. Вторият указ на Радев трябва да бъде за назначаване на служебен кабинет. Това пък означава, че на Гергьовден България ще осъмне с ново правителство и нов премиер.
Радев би трябвало наистина вече да е готов със служебен кабинет, както многократно го обяви досега. Има само три дни пред имената на премиера и министрите, които е избрал, да станат публичен факт.

Публикувана на
02 Май 2021 година