Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

USA посланичка Мустафа ни рече „Христос Воскресе!”, руската - Митрофанова – не

Видяна: 18605 пъти

„Честит Великден!”, на български език, макар и развален, ни пожела посланичката на САЩ Херо Мустафа. Това беше една от главните новини на националните телевизии на днешния ден. С великденска тв честитка според новинарските емисии към българите се отчете и нейният колега от Великобритания Роб Диксън – също на български език. И двамата, видимо, бяха искрени и развълнувани. Благодарим за което.
Динко ПЕТКОВ

"От името на посолството на САЩ и американския народ пожелавам на българите Честит Великден, при това време nа жертва и обновление трябва да си спомним за историята на този ден, тя казва да изберем любовта пред омразата и надеждата пред отчаянието", каза в специалното празнично видео Херо Мустафа.
"Искам да пожелая на всички честит Великден, не спирам да се наслаждавам на прекрасните традиции на вашата страна, след малко ще видим кой е бияча, желая ви много здраве, късмет и щастливи празници, Христос Воскресе!", заяви пък Роб Диксън.
И в САЩ, и във Великобритания православието не е официална религии, по тази причина днес там не отбелязват Великден. Въпреки това, техните посланици се сетиха да поздравят „своите български приятели”.
В Русия отбелязяха тази нощ възкресението Христово. Православието е официалната религия в Руската федерация. Руският президент Владимир Путин присъства на великденската служба в московската катедрала "Христос Спасител", предаде РИА "Новости". По традиция той празнува Великден в тази църква в Москва. Миналата 2020 г. руският глава не присъства на празничната служба.
Великден или Възкресение Христово се празнува в Руската православна църква на 2 май. Великден е основният църковен празник за християните.
По тази причина съвсем логично беше новините на националните бг телевизии да започнат днес с поздравление към братята-православни в България от посланикът на Русия Елеонора Митрофанова. Можеше също на български да ни поздрави с „Христос Воскресе!”, сама разкри, че вече учела български език.
Нейното поздравление обаче липсваше. Защо? Дали заради евроатлантическата ни ориентация в новините на бг телевизиите има негласна забрана за подобни поздравления от Русия? Или пък защото вече сме в обявения „черен списък” на Руската федерация и инструкциите са да няма „Христос воскресе!” за българите!?

Публикувана на
02 Май 2021 година