Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Зико с апел към пловдивчани

Видяна: 52480 пъти

Кметът на Пловдив Здравко Димитров направи обръщение във връзка с най-важните проекти в града. Те са представени в покана за обществено обсъждане на заема, с който общината може да ги реализира. Става въпрос за 11 инфраструктурни проекта, сред които са изграждане на нов мост над река Марица, пробива до Водната палата, разширение и реконструкция на няколко основни улици и булеварди, изграждане на многоетажни паркинги и оборудване с модерна техника на общинските фирми "Чистота" и "Градини и паркове". Ето и апелът на градоначалника:
Пловдив се развива и разраства, защото предлага добро качество на живот и много възможности за работа и бизнес. Всичко това е добре за икономиката и стандарта на живот на пловдивчани, но води след себе си необходимостта от нови мащабни инвестиции в транспортната и социалната инфраструктура.
Градът ни е своеобразен лидер в Югоизточна Европа от гледна точна на развитието на индустриалните зони. Бурното икономическо развитие на Пловдив и региона през последните години постави съвсем различни предизвикателства пред неговото управление.
Необходимо е разширяване на пътната инфраструктура, изграждане на нова социалната инфраструктура – училища, детски градини, ясли, болници, което изисква сериозни инвестиции. В момента работим по няколко големи проекта – довършването и разширяването на Околовръстното шосе, завършването на вътрешния ринг на града, което предполага разширяване и строителство на нови булеварди и съоръжения за подобряване на свързаността между районите, включително и на нов мост, извеждане на трафика извън центъра, каквато е европейската практика.
Работим също по Водния проект, който ще обнови ВиК мрежата в един от градските райони и ще се изгради нова Пречиствателна станция на стойност 70 млн. лв.
Вече стартира и усилено се работи по изграждането на подлеза „Модър-Царевец“, който ще свърже районите „Западен“ и „Южен“. Предстои през лятото да стартира и още един мегапроект – пробивът под Централна жп гара.
С екипа обсъждаме възможности за алтернативен екологичен транспорт, за разширяване на велоалеите и пешеходните и зелени зони.
Основната пътна мрежа на Пловдив е проектирана и реализирана преди повече от 50 години, като е предвидено тя да обслужва между 80 000 и 100 000 автомобила и други транспортни средства. Сега те са над 220 000 без приходящите.
В действащия Общ устройствен план на Пловдив е разработена перспективна и ефективна транспортно-комуникационна система, която е успешно надградена във вече разписания нов ОУП.
Ако тя се реализира, градът няма да има проблеми със задръстванията и трафика. Според разчетите изграждането на всички предвидени трасета, пътни връзки и реконструкцията на съществуващите такива ще струва над 1 млрд. лв.
Спрямо новия ОУП на Община Пловдив само за реализирането на транспортната инфраструктура до 2040 г. - период, в който по закон действа планът, ще са необходими 528,2 млн. лева.
За ново строителство са необходими 384,8 млн. лева, за реконструкция на улици - 68,3 млн. лева, за изграждане на мостове и съоръжения - 75,1 милиона. Такива инвестиции не са по силите на нито един общински бюджет.
Затова от началото на мандата ние търсим начин да балансираме между възможностите на общината и проектите, които са неотложни и да готвим в перспектива не само проектите, които ще се реализират през този мандат, но и през следващите. През миналата година разработихме сериозна инфраструктурна програма, в която са заложени проекти за над 500 млн. лева.
В нея важен акцент е доизграждането на вътрешния ринг и подобряването на връзките между кварталите, за да се разтовари трафикът в града. Едни от най-важните трасета за автомобилно движение са подлезът „Модър -Царевец“, изграждане на пробива на Водна палата, реконструкцията на Бетоновия мост, подлезът под Централна жп гара, надлезът връзка между бул. „Александър Стамболийски“ и „Цар Симеон Велики“, новият мост над р. Марица, който е част от довършването на вътрешния ринг на град Пловдив, мостът на Южната тангента над Коматевско шосе.
Всички наши действия бяха и продължават да са насочени към решаването на проблемите с облекчаване на трафика и осигуряването на финансиране за важните обекти за града. За част от проектите ще кандидатстваме за европейско финансиране в новия програмен период.
За тези, които не са обект на европрограмите ще е необходимо да търсим средства чрез различни финансови инструменти. В момента условията за привличане на подобни средства са изключително благоприятни – банките предоставят кредити с ниски лихви, дълъг гратисен период и срокове за погасяване.
През последната година бяха проведени редица срещи с общинските съветници, на които ние представихме приоритетните проекти за града. На тази база сме обобщили и поставяме за обществено обсъждане важните проекти за Пловдив. Развитието на града изисква смели решения в дългосрочна перспектива, но без подкрепата на пловдивчани, не бихме могли да ги реализираме.

Публикувана на
30 Април 2021 година