Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Ще попадне ли България в черния списък на Русия!?

Видяна: 22387 пъти

Външното министерство на Руската федерация обяви, че ще въведе списък на „неприятелски държави“. Този термин бе въведен от Владимир Путин с указ от 13 април 2021 г. в отговор на непрекъснатото въвеждане на санкции, на дипломатическите скандали, на изгонването на руски дипломати и на недопустимата цинична хибридна война срещу РФ.
д.ф.н. Янко БИЦИН

Външният министър Сергей Лавров заяви: „Това не е „мъртва“ хартия, естествено, той ще се преразглежда според това, как се развиват нашите отношения със съответната държава в бъдеще“. И добави, че „решението кои държави ще попаднат в този списък, ще се приема върху основата на анализа на ситуацията и на възможностите да се води диалог с държавата по алтернативен начин“.
Списъкът още не е представен, но още сега има категорични заявления, че в него ще присъства САЩ. Кои ще следващите държави, не е трудно да прогнозираме, имайки предвид реакциите на дипломатическото ведомство на Русия срещу тона на претенциите към собствената им държава. Обективният анализ дава основание да твърдим, че тези критерии са следните: степен и честота на проявена активност при въвеждането на санкционна политика, призиви за ескалация на мащабите на тази политика, участие в дипломатическите скандали, свързани преди всичко с изгонването на руски дипломати, конкретни гласувания в Съвета на Европа, Парламентарната асамблея и дори в ООН. Съществен критерий ще бъде и оценката на вътрешната политическа обстановка във всяка конкретна държавата и нивото на антируските настроения в нея.
Не е трудно да прогнозираме и количеството на страните от бъдещия списък – за да даде той съществени резултати в международната политика в него не би трябвало да има повече от 20-25 държави. Именно такова количество ще реализира руската политика на диференцирано отношение към страните-членки на НАТО и възможността някои от тях да останат вън от него.
Какви санкции би въвела Руската федерация срещу страните от списъка на „неприятелските държави“?
Мнението на болшинството експерти в областта на външната политика е, че такива ще бъдат: ограничаване или дори прекратяване на икономическите контакти; създаване на трудности или недопускане до осъществяването на инвестиционни проекти; обявяването на организации, медии,образователни учреждения и фондове от тези страни за нежелани на територията на РФ; присъждането на определени неправителствени организации на статуса на чуждестранен агент; въвеждането на санкции срещу собствени организации за сътрудничество с тях; забрана на чуждите посолства и консулски служби да наемат руски граждани; създаване на определени трудности в дейността на техните дипломати и усложняване и забавяне на процедурите по получаването на руски визи от граждани на тези страни.
Попадането на конкретна държава в „списъка на неприятелските“ не означава край на дипломатическите контакти на Русия с нея. Висши нейни представители на дипломацията са категорични, че дори със САЩ, която задължително ще присъства в списъка, Руската федерация не само не би прекъснала сътрудничество, при каквито и да било обстоятелства и в каква и да било сфера на международна дейност, а напротив – не са изключени дори „срещи във върховете“ – срещи между президентите на САЩ и на РФ. Самият списък отразява конкретна политическа конюнктура, а следователно, при нейната промяна би последвала и промяна в него.
Що се отнася до отражението на горепосочените промени във външната политика на Руската федерация върху България, то за разлика от такива страни членки на НАТО като Италия, Черна гора и дори Турция, нашата страна след серията от изгонвания на руски дипломати и шпионски скандали /последното беше този четвъртък б.а./, след обвиненията към руски разузнавателни служби в организацията на взривове в наши оръжейни складове и в отравянето на български граждани, има все по големи шансове страната ни да попадне в списъка на“неприятелските на РФ държави“. Остава ни надеждата, че такива прогнози може и да не се сбъднат.

Публикувана на
29 Април 2021 година