Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Руската армия демонстрира превес над Запада

Видяна: 22509 пъти

Министърът на отбраната на Руската федерация С. Шойгу заяви, че войските от Западния и Южния военни окръзи са изпълнили задачите, поставени на големите учения и могат да се завърнат в местата си на постоянна дислокация от полевите лагери на западната граница на Русия до 1 май. Според него целите на внезапната проверка са напълно постигнати.

СДРУЖЕНИЕ "СЪЕДИНЕНИЕ – 2019"

Въоръжените сили на Руската федерация реално демонстрираха своята способност в най-кратки срокове да разгромят всяка групировка, която колективният Запад /вкл.и САЩ/ е способен да комплектува на Европейския континент. Демонстрирано беше, че за 7 – 10 дни на операцията /за което време няма да могат да се развърнат дори първоешалонните войски на вероятен колективен противник, Русия е способна да създаде многократен превес над Запада по обикновени въоръжения. В условията на използването на обикновени /конвенционални/въоръжения това е предимство, осигуряващо мълниеносна победа. Това означава, че без използването на ядрено оръжие Запада не може да преустанови движението на руската армия, докато тя сама не спре, или не достигне Атлантическото крайбрежие. В случай на нанасянето на ядрен удар, САЩ автоматично се въвлича в конфликт, при което може да се предполага и нанасянето на удари по центровете за вземане на решения.
Подобни изводи, направени от различни анализатори, налага определена промяна в мисленето им. Ако до този момент се е предполагало, че „европейската война” с Русия ще завърши в най-лошия случай с разгром на Полша, то се налага вече мнението, че тяхната дейност вече няма да се ограничава с евентуалното осъждане на „агресора” и налагане на санкции. А в спешен порядък неминуемо ще създаде реална необходимост от бързо „събиране на багажа“ и евакуация през океана.
Не следва да се пренебрегва и синхронизацията между посланията на президента Путин и обявяването на края на ученията, което може да се определи и като единно съобщение с не трудно за разбиране съдържание и конкретни цели.
Използвайки понятията от шахмата, това беше успешен блицкриг, проведен в условията на цайтнот. От самото начало за специалистите беше ясно, че две армии и три съединения не могат да прекарват времето си в полевите лагери на западната граница, без да изпълняват определени задачи. Или следва да се използват по предназначение, или да се завърнат в местата на постоянна дислокация. За създаването у европейските специалисти необходимото впечатление за армейските групировки на Руската федерация се е предполагало тяхното присъствие на западните граници на Русия не повече от месец, а реално се оказа, че и половината от този срок е достатъчен. Счита се, че поредните заплахи от страна на САЩ в близко време за голяма европейска война съществено са минимизирани и то без нито един изстрел.
Същевременно стратегическата задача на Русия, а именно борбата за Европа не е била решена. Нещо повече – предполага се,че САЩ ще продължат своите опити за военни провокации, макар и явно не в предишните мащаби. Тази констатация се потвърждава, че независимо от провала на заговора срещу Лукашенко и последвалата промяна на реториката на белоруската опозиция, политиката на САЩ към Беларус с нищо не е променена.
По аналогичен начин се развива и ситуацията в Украйна. Продължават провокационните учения на границите с Крим и то в момент, когато руските контингенти се готвят за завръщането им в местата на постоянна дислокация. Засилват се обстрелите на Донбас, продължават провокационните заявления и действия на украинския президент и членовете на неговия отбор. Може да се предполага, че по време на Великденските празници е вероятно провеждането на терористични актове.
В Европа продължават провокациите в Чехия, Словакия, Полша и Прибалтика и ескалация на неподкрепената с никакви обективни доказателства шпионска истерия срещу Руската федерация, която води до реални изгонване на руски дипломати, чието количество надвишава вече всякакви разумни граници и вече застрашава самото съществуване на самите дипломатически отношения.
В западните медии се появяват все повече съобщения за заплаха от война. Украинския президент Зеленски побърза да търси съюзници и възможности за спешно приемане в НАТО. Войстващите призиви на радикалите продължиха да нарастват до истериката на гарантирана бърза победа над Донбас.
Руската федерация наблюдаваше всичко това с определен интерес и си прави съответните изводи, а именно – независимо от всичките политически заявления за незабавна, принципна, последователна и постоянна поддръжка на суверенитета на Украйна, САЩ нямат никакво намерение да оказват „физическа” помощ на своя. „съюзник”. С нито един военнослужащ, самолет или кораб. Дори двете американски фрегати, предварително заявени за навлизане в акваторията на Черно море, прекратиха своя маршрут.
Европейските страни също реагираха двусмислено: от една страна прозвучаха плахи намерения за санкции срещу Русия, а от друга – заявленията за оказване на помощ при пряк конфликт от страна на Киев с Москва. Но дори плахите желания за помощ бяха още по-малко. Нещо повече – Великобритания насочи своите два кораба без намерения за маневри, още по-малко за военни действия, а само за да демонстрация на сила.
За периода през последния месец реално в Украйна, независимо от писанията в украинските медии и от призивите на националистическите организации, не се създаваха доброволчески отряди, блокиране на участъци, погроми или миниране на мостовете през Днепър. Постепенно в масовото съзнание на населението се налага реалността, че провеждането на настъпателна операция от страна на ВСУ на Донбас се променя – плановете се променят и те се сменят на отбранителни. Планове за настъпление са съществували, но най-вероятно отказването от тях се е случило заради настъплението на руския контингент, което се е оказало отрезвяващо за украинското командване.
Това в заключение е съпроводено и с думите на руския президент в неговото обръщение към Федералното събрание, че Русия никому няма да позволи да се преминават тези червени линии, които сама ще ги определя и вече определи в конкретния случай..
В заключение:. Най-общо ученията показаха, че Русия има сили и реални възможности да прегрупират за кратко време достатъчно войски и оръжейни системи и да нанесе съкрушителен удар. Това не е игра, а сериозна стъпка в подготовката на война, което реално има сериозна мотивация сред личния състав в армията.
Не на последно място следва да се отбележи, че всичките агресивни намерения се претрансформираха в предложения за провеждане на преговори. Реално Русия не направи опит за отклоняване на конфликта и печелене на време, а сама форсира събитията, с което реално намали времето на САЩ за реакция.
Проведеното учение завърши без жертви, без нито един изстрел, но с множество положителни геополитически ефекти за Руската федерация

Публикувана на
28 Април 2021 година