Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Три храни, смъртоносни за кучета и котки

Видяна: 21240 пъти

Много често глезим домашните любимци с деликатеси, които ние хапваме. В повечето случаи това не е опасно, но оказа се, че има и няколко „човешки“ храни, които са много опасни за домашните любимци. Дори смъртоносни.
Сол

Излишъкът от солена храна или солена вода в тялото на животното може да провокира отравяне със сол. В най-добрия случай всичко може да бъде свързано с лека диария. В най-лошия случай домашният любимец ще развие гърчове и мозъчен оток, които могат да доведат до смърт.
Шоколад
Според Американската ветеринарна асоциация, „шоколадови крампи“ се нареждат на първо място сред отравянията при домашните любимци. Ако котките са безразлични към сладкото, то кучетата изобщо не са против да опитат някое и друго „човешко“ лакомство.
Колкото повече метилксантини в продукта се съдържат в какаото, толкова по-голяма е вероятността от отравяне при домашните любимци. В допълнение към шоколада, метилксантините се съдържат в кафето, чая и някои газирани напитки, така че животните също трябва да стоят настрана от тях.
Лук и чесън
Лукът и чесънът са опасни за кучетата, но направо смъртоносни за котките. Котките често се отровят с котлети или детски месни ястия, които съдържат минимални количества от тези съставки. Отравяне може да възникне след еднократна употреба и след постепенно натрупване на веществото в организма. При котките лукът и чесънът причиняват хемолитична анемия - бързо задъхване, слабост и тахикардия. / jenata.blitz.bg

Публикувана на
25 Април 2021 година