Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Хаквали пари от чужди банкови сметки

Видяна: 16043 пъти

Грандиозна схема за пране на пари разкриха от прокуратурата и сектор "Борба с организираната престъпност" в Пловдив.
Предотвратено е източването и изпирането на 40 милиона евро, при мащабна операция, проведена миналата седмица . В ареста е пловдивчанката Бойка Янушева, известна с прозвището "Черната вдовица" .Тя е била задържана на 16 април заедно с ливански гражданин, живеещ в България.

Янушева е регистрирала фирми на десетина безимотни граждани, а след това им е отворила фирмени банкови сметки. Тя и ливанецът получавали пари от компютърни измами и после ги нареждали за Китай уж по търговски договори. Двамата вземали процент от всеки превод. Чрез онлайн банкиране преди няколко дни Янушева е извършила 107 финансови операции с пари на стойност 1 617 000, придобити чрез финансови измами.
Установено е, че за период от 2 години група от лица са успели да изтеглят или пренасочат сериозни финансови средства на територията на област Пловдив. Сумата е общо 1 200 000 щатстки долара и 200 000 евро. Парите са източени чрез компютърни измами, съобщи Окръжният прокурор Румен Попов. "Получихме информация, че в следващите 2 седмици по сметки на подствени лица в България трябва да постъпят около 40 милиона евро - източени от банкови сметки на чужди граждани и фирми, които следд това да бъдат пренасочени към Китай. При провеждането на операцията бе взето решение , в в момента в който постъпят първите парични средства, лицата да бъдат задържани , за да не се изперат повече пари." коментира Попов.
В четвъртък двама от посредниците - Бойка Янушева и ливанецът са били арестувани. Един от организаторите е обавен за издирване с червена бюлетина от Интерпол, заради множество измами , но той вероятно не се намира в България. мъжът е датски гражданин от арабски произход.
Янушева се е занимавале с набирането на подставени лица. Тя е създавала дружествата и е отваряла банкови сметки. След като са направили първите преводи, следващите суми постъпили в сметките са били блокирани. Това са 1 750 000 щатски долаяра и 1 400 000 евро .
В операцията са участвали целият състав на БОП Пловдив, антимафиоти от Главна дирекция за борба с организираната престъпност и експерти от отдела за финансово разузнаване на ДАНС.
Обискирани са 7 адреса, а там полицаите са открили флашки, документи, досиета на подставените лица, фирманите документи на 15 дружества, създадени с цел "пране на пари".
Подготвяли са се още 10 дружества, които също да бъдат използвани, коментира Димитър Димитров от БОП - Пловдив. Подставените лица са получавали между 500 и 1000 лева, за да предоставят даннните си на измамниците. Посредните са работили на 10 %.
Задържаната Бойка Янушева има три осъдителни присъди за измами и обсебване. 42- годишния ливанец има влязла в сила присъда за заплаха за убийство. Бойка Янушева бе известна като "черната вдовица", след като погреба двамата си съпрузи. На 30 декември, ден преди новата 1999-а година, собственикът на „Мотобойс" Георги Манчоров е открит разстрелян в апартамента си в ЖР „Тракия". Веднага след убийството криминалистите разпитват Янушева и съдружниците й, правят обиски в офисите й и в дома й. Доказателства, които да я свързват с разстрела, не са открити. Фактът, че убиецът е влязъл в апартамента с оригинален ключ буди подозрение. Няколко години по-късно Янушева погребва и следващия мъж, с който живее - о.з. полковника от ДС Ленин Димитров. През годините Янушева бе замесена в серия измами и има няколко присъди. /трафикнюз

Публикувана на
19 Април 2021 година