Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Какво прави певица от Ямбол в Швейцария

Видяна: 21000 пъти

Борислава Шишкова, с артистичен псевдоним Bella-С, e родена в Ямбол. От 25 години живее в Швейцария. Там със своя песен се е класирала втора на националния конкурс за участие в „Евровизия“. Пяла е пред Тина Търнър, Джъстин Бийбър и куп други знаменитости. Популярна в чужбина, но не толкова в България. Надява се, това скоро да се промени и първата й крачка е онлайн концерта, който ще изнесе на 24 април от двадесет часа.
- Белла, преди да разкажете за концерта си, нека научим как се справяте с трудностите на пандемията?
- За пръв път през живота си започнах да работя. Казвам го така, защото за мен музиката винаги е била любов и удоволствие и не съм я считала за работа. Но идва момент, в който нямаш избор. Ресторантите и баровете в Швейцария продължават да са затворени. Хората са уплашени, броят на заразените расте.
- В какво се състои новата ти работа?
- Имах невероятния късмет да започна в един от най- популярните магазини на голяма парфюмерийна верига. Намира се на пъпа на Цюрих. Там търсеха лъчезарна, слънчева жена, която да посреща клиентите. И предложиха на мен. Започвам в десет сутринта и свършвам в осем вечерта.
- Десет часа на крак. Сигурно е доста уморително. Тежи ли ви?
- Тежи ми, защото работата няма нищо общо с това, което съм правила досега за моите 44 години. Винаги съм се занимавала с музика. Вече забравих токчетата, но съм оптимист, знам, че това скоро ще свърши и използвам всеки свободен миг да пиша песни.
- Вие сте свободен артист, помогна ли швейцарската държава на вас и вашите колеги, след като вече година нямате възможност да работите?
- Не. Ощетени сме отвсякъде. Единствената помощ, която съм получила, беше сумата от 58 швейцарски франка , които са четири кафета и две минерални води. Тя дойде от съюза на музикантите. Това се отнася за всички мои колеги. Няма държава, всеки се спасява сам.
- Обявили сте, че на 24 април от 20 часа, ще изнесете онлайн концерт с билети. Как стигнахте до това решение?
- В основата е едно момче, което доскоро не познавах. Той е от Карлово, казва се Димитър Секьов и от години е мой фен. Забелязала съм го, защото реагира положително на моите постове, пише коментари, хвали ме. Той ми предложи да организира концерта.
- Нямахте ли някакви съмнения или страх, че сте попаднали на грешния човек?
- Отначало бях резервирана. Оказа се, че това е едно много интелигентно момче, което създава илюзията, че е възрастен човек. Майка му е учителка, а баща му един от началниците на пожарната охрана.
- А той самият?
- Той е петнадесетгодишен. Ученик е в паралелка, в която изучават компютри и познава много добре дигиталните процеси. Опознахме се и си помислих: В тази България, колкото и да е очукана, бедна и смачкана, има много млади и кадърни хора. Тогава казах: Митко, нека го направим, имам ти вяра. Реших , че така ще дам шанс на едно младо момче да експериментира и приложи това, което е научил в училище. Той се зае с реализирането на идеята и направо ме изуми. Уникален талант.
- Как на практика човек може да си купи билет за концерна ви и няма ли риск да бъде излъган?
- Има вече страница, отворена група. Човек щом си купи билета, Митко веднага получава информация, лично се свързва с него и му обяснява, как да се регистрира. Освен това, непрекъснато добавя видеа с информация за мен и за концерта. Просто той в моите очи е един добър бъдещ мениджър от музикалния бизнес.
- Как се готвите за шоуто и какво ще представлява то?
- На 24 април, Цветница, от двадесет часа българско време, хората които са си платили билетите, застават пред екраните и „влизат в залата“. Тя ще е в моя дом . За случая съм подготвила специални декори, осветление, разбира се озвучаване, микрофони. Обстановката по нищо няма да отстъпва на една добра сцена.
- Каква ще бъде програмата?
- В продължение на два часа ще изпея песни, които съм писала тази година и са станали любими на моите почитатели. Пандемията ми нанесе доста вреди , но се оказа полезна в творчески план: написах четиридесет песни и деветдесет поеми. Освен мои ще изпея и няколко кавъри на любими изпълнители, станали световни хитове. Разбира се, ще свиря и на пиано. Искам да създам позитивна емоция, да е весело и да забравим тъгата, която за съжаление, е около нас всеки ден.
- Не е ли малко странен целия този спектакъл?
- Това е бъдещето. На днешното време нямаме друг шанс. Трябва да се адаптираме и търсим спасителни форми. Настина, не е същото, защото я няма публиката, енергията й, емоциите, а единственият ориентир дали те харесват или не, са писмата, които се пишат в момента. /блиц

Публикувана на
19 Април 2021 година