Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Защо френски кмет разгони българи, не им разреши да гласуват

Видяна: 20440 пъти

Eксклузивно интервю на кмета на френския град Моасак, който забрани на българите да гласуват. На 4 април наши сънародници, които работят във френското градче, бяха разгонени, а секцията за гласуване беше затворена ден преди вота. След излъчения репортаж по NOVA, от кметството в Моасак разказаха своята гледна точка.
28 юни 2020 година - красивото, но бедно градче Моасак избира своя нов кмет! Кандидатът на крайната десница Роман Лопез ликува, след като събира 62 % от гласовете на своите съграждани. Победа, която ще наруши спокойствието на внушителната група български граждани, живеещи там.
„Тази популация се засели много интензивно в Моасак през последните 10 години, което предизвика суматоха в обществения живот на нашия град.
И нека уточня, че Моасак е имигрантски град. Аз също не съм французин. Името ми е испанско. Имаме испанци, португалци, италианци, мароканци, но дошли тук постепенно – през последните 20-30 години, което улеснява тяхната интеграция”, обясни кметът на града.
Сгушено на югозапад, недалеч от Тулуза, от години Моасак дава препитание на наши сезонни работници в земеделието. В началото сънародниците ни идвали само за определени месеци в годината, но днес тук постоянно живеят между 1000 и 1500 души, а в силния сезон достигат до 3000, което прави над 10 процента от населението на Моасак.
Едва поел властта, Лопез демонстрира недоволството си от навиците и липсата на обществени порядки от страна на сънародниците ни в града.
„В Моасак има два български магазина. Пред единия от тях редовно има струпване на хора. В период на здравна криза често ще видите групи от 15-20 души - мъже, които без маски консумират алкохол на обществено място при положение, че събиранията на повече от 6 души са забранени”, подчерта той.
В началото на април градоначалникът не позволи отварянето на избирателна секция за българите на своя територия. Нямало такава практика. Не го правели и за другите чуждестранни общности в Моасак.
„През юни във Франция трябва да имаме регионални избори, които все още са под въпрос. Няма как да отворя общинска зала за българите да гласуват, без да знам дали ще мога да го направя за френските граждани след 2 месеца. За нас е невъзможно да назначим общински служители да наблюдават за спазване на мерките. Това са допълнителни разходи.
В Моасак има хора от 19 различни националности и население от едва 13 000 души. Ако всички поискат да направя същото за тях? Трябва да знаете, че ние сме един от най-бедните френски градове”, подчерта Лопез.блиц

Публикувана на
18 Април 2021 година