Новина от категория България
Архив на публикациите

Доц. Мангъров с приказки за малки зайчета и кога се лежи сам леглото с презерватив

Видяна: 27633 пъти

Доц. Атанас Мангъров, инфекционист, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2” коментира следните теми:
„Озаглавих темата на разговора COVID 19 – болест или геополитика?“, обяви водещата. Събеседникът ѝ отговори, че болест и вирус наистина има, но някои го използват за геополитически цели.
Беновска му припомни, че икономическият форум в Давос е излязъл със съобщение, че 85 души в света са забогатели към 80 пъти, а останалата част от населението е обедняла и ще трябват 10 години, за да се възстанови, ако изобщо се възстанови.
Доц. Мангъров отговори, че в природата нищо не се губи, просто преминава от едни ръце в други.
Водещата го попита още ли ходи без маска. Той потвърди. Заяви, че никога не е ходил с маска. Обясни, че лекува инфекциозни болести от 1983 г. и много се дразни, когато някой се опитва да го учи как да се пази. Каза, че носенето на шлем и ръкавици не е нужно и целта на целия този театър не е медицинска: „Слагането на маска е все едно да отидеш на война, да сложиш картонена броня и да си мислиш, че тя те пази! Това не се случва, това са приказки за малки зайчета!“.
Беновска разказа, че понякога ѝ се случва да види хора сами в колите си с маски и да ѝ правят знаци и тя да сложи маска. Доц. Мангъров отговори, че някой е написал в интернет по този повод, че това е все едно да лежиш сам в леглото с презерватив.
Обясни, че дори и да има няколко души в колата, пак носенето на маски е излишно, защото те дишат един и същ въздух. Според него маските създават измамно чувство за сигурност, което не е най-доброто нещо.
„А как си обяснявате, че Вие не сте се заразили с ковид?“, попита Беновска. Отговори й, че всъщност се е заразил, но го е изкарал без симптоми. Направил си е тест за антитела и той е показал, че има антитела. Ковид е заболяване, което в 80% от случаите преминава с много слаби симптоми.
Водещата се заинтересува какво може да се направи, ако човек си е загубил обонянието. Обясниха й: „Ако си следово куче, тогава имаш проблем, може да те уволнят от работа!“. „Не се шегувайте, ако нямаш обоняние, то нито можеш да ядеш, нито животът е вкусен!“, реагира тя.
Попита: „Защо тогава има толкова смъртни случаи, които приписват на COVID-19?“. Доц. Мангъров отговори, че този вирус засяга белия дроб, който е основен орган. Усложението на COVID-19 се нарича дихателна недостатъчност. До дихателна недостатъчност се стига тогава, когато вирусът засегне такава част от белия дроб, че останалата част не може да покрива нуждите на човек от кислород. Тогава човек трябва да бъде хоспитализиран и да му се подава кислород.
„Един от членовете на НОЩ каза, че ваксината на „Астра Зенека“ не бива да се бие на жени, които са във фертилна възраст, по-рано имаше друго, че не бива да се бие на хора над 60 години. При „Джонсън и джонсън“ има други неща, руската ваксина пък не я взимаме, незнайно защо, въобще трябва ли да се ваксинираме?“, продължи Беновска. Доц. Мангъров отговори, че ваксините са нещо добро. Проблемът е, тези срещу ковидаче не са изпитани по правилата: „В един момент се оказва, че не знаем колко време продължава имунитетът, не знаем дали ваксинираните хора могат да разнасят вируса.”.
„Може ли да се комбинира едната ваксина с другата, според мен логически не би следвало?“, полюбописта водещата. Отговори, че би трябвало да не може, но за да се каже нещо в медицината, то не трябва да бъде съобщено от някой от щаба, който го е чел в интернет, а да е базирано на сериозни изследвания.
„Сега се оформя в Европа една тенденция и ние сме се присъединили към нея, да ни задължат да се ваксинираме, деликатно, но въвеждайки зелени паспорти или удостоверения и ако нямаш такова зелено картонче, няма да можеш да пътуваш. Какво значи това, ще успее ли?“, беше следващият въпрос на Беновска.
„Ако ние се съгласим, ако се „надупим“, ще успее. Но в момента ние сме в ролята на тези свине, които преди 2 години ги убиваха с въглероден двуокис, с пяна заради чумата по свинете. Това нещо не бива да се допуска, това е чиста проба фашизъм!“, категоричен беше спецът. Продължи, че ако човек се страхува и иска да се ваксинира, тогава да го направи, но да карат хората насила да се ваксинират, за да могат да пътуват и да работят, това вече е недопустимо.
„Но те ще кажат – ние се грижим за теб, ваксинирай се, за да не се разболееш! И второ – ти си длъжен да се ваксинираш, за да пазиш околните!“, продължи Беновска. Събеседникът ѝ още веднъж каза, че това не трябва да става.
„Имаме и друг въпрос, да речем, че един човек има сертификат, че се е ваксинирал, но всъщност не е, той минава през скенера на летището и те му казват – ало, ти не си се ваксинирал! Как разбраха? Тази история за чипирането или нещо друго? Един приятел ми каза, че слагали фосфоресциращи вещества в една от ваксините, които светят на скенера!“, даде пример Беновска. Доцентът коментара, че ако това е вярно, то е много плашещо, но не знае дали е така. Всъщност нямало сигурни изследвания дали ваксинираните продължават да разнасят вируса.
„Как се справяме в България, ето сега, при едни възмущение, при други голяма радост, че НОЩ приключи своята дейност?“, недоумява водещата.
Според доц. Мангъров това е много хубаво. Много хора са си мислили, че ако ги нямаше мерките, то всички щяха да умрат. Има обаче страни, където не са били въведени такива мерки и хората не са измрели, като Швеция и Беларус. НОЩ е всявал страх, което е било недопустимо.
Беновска припомни, че около ген. Мутафчийски дори се е родил фолклор и изрази като „Няма да излизаш, генералът не разрешава!“.
Неговият противник я запита: „Вие бихте ли отишли да се лекувате при него?“. „Но той е професор, шеф на ВМА, сериозен човек!“, отвърна тя. „На вид го докарва!”, даде си оценката гостът й.
„Малко жестоко се изказвате, хайде да пощадим ген. Мутафчийски! Не завиждате ли, че Вас не Ви сложиха в този щаб?“, върна топката водещата. Той отговори, че не познава Мутафчийски, той вероятно е добър хирург, а за щаба изобщо не завижда, че не са го поканили.
Разговорът продължи за Бойко Борисов, дали са станали приятели.
„Водих дълъг разговор с Борисов, той ме разбра, защото е умен човек, но трудно е да устоиш на тази група зомбирани хирурзи, ортопеди, микробиолози!“, призна доц. Мантъров. И допълни: „Действията му бяха едно напред, две назад. За да си водач, трябва да имаш кураж, да имаш „здрави гащи“. Когато нямаш се въртиш – днес отваряме, утре затваряме. Хубавото е, че Борисов не затегна нещата по начина, по който става в други страни, лошото е, че беше много колеблив!“
„Какво бихте препоръчали, кратко и ясно, на този, който ще оглави държавата от новите политици?“, попита Беновска. Доц. Мангъров отговори: „Трябва максимално бързо да се върнем към нормалния си начин на живот. Децата трябва да се върнат на училище, маските трябва да се махнат, тестовете на границите също трябва да отпаднат. Карантините на хора с положителни тестове също са безсмислени. Не всеки, който му се намерят данни за вирусна бронхопневмония, трябва да влиза в болница, тя е част от COVID-19, а не усложнение, усложнението при COVID-19 се нарича дихателна недостатъчност, която се случва при много малка част от хората!“.

Публикувана на
18 Април 2021 година