Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Йоги с каяци ще чистят по река Марица

Видяна: 29760 пъти

Йоги с каяци ще са голямата атракция по река Марица в Пловдив тази неделя. Те обаче, за разлика от популярните герои на Джером К. Джером в романа му „Трима души в една лодка (без да става дума за кучето), ще се отправят на пътешествие не за развлечение, а с екологична мисия. Компания ще им прави дакелът талисман ПИФ, палавият домашен любимец на учителя им по йога Лана Петкова. Това е третата поред доброволческа акция, която се провежда под мотото “Мисли, обичай, действай“. Целта на инициативата е почистване на брега на река Марица в района на "Кършияка".
Доброволците, сред които ученици, приятели и колеги на Лана, ще почистят река Марица от моста на ВИХВП до гимназиите в района с няколко каяка. Началото ще бъде поставено в 10 часа, а акцията ще продължи през целия ден при пълно спазване на мерките за безопасност. „Пандемията не може да оправдае бездействието ни. Трябва да изберем - планета или пластмаса“, категорична е Лана.
В почистването ще се включат състезатели от Клуба по водни спортове в Пловдив, които ще осигурят три каяка - два двуместни и един триместен. По-опитните ще управляват, а пасажерите ще събират боклука. Търсят се и други участници с каяци, за да се стигне до по-труднодостъпните места в реката.
„Нека за пореден път всеки от нас се замисли за употребата на пластмасови опаковки в ежедневието и да реши дали за него е толкова важно да ги използва. Грижата за планетата започва от собствения ни град”, убедена е Лана.
Тя е от Украйна, но живее под тепетата от 26 години. Синът й е роден в Пловдив. Дългогодишен преподавател по йога и пилатес в TotalSport Fitnes & Squash и постдокторант на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, ФИФ, Катедра „Социология и наука за човека“. Досега с учениците й са участвали в десетки акции по почистване в планината и по бреговете на Черно море, залесявали са терени в Средна гора и Родопите.
Призовава: „Очаквам всички желаещи, за да почистим заедно брега на река Марица! Боклук има за всички! Няма да останете разочаровани!“. След почистването за мераклиите ще има дихателна практика по метода "Ланетика".
Събитието се провежда с подкрепата на Община Пловдив, район „Северен“, генералния спонсор VP Brands International, „Новиз“ АД, ПУ „Паисий Хилендарски“, Катедра „Социология и науки за човека“. Ще има и подаръци от "Рефан". /марица

Публикувана на
17 Април 2021 година