Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Фермери отглеждат пъпеши с масажиране

Видяна: 20801 пъти

След повече от десетилетие на експерименти трима фермери от Малайзия смятат, че са открили правилната комбинация от хранителни вещества и отношение за успешното отглеждане на японски пъпеши - едни от най-скъпите плодове в света, предаде Ройтерс.
Фермерите от компанията "Моно примиъм мелън" редовно "масажират" пъпешите с мека кърпа или ръкавица - практика, наречена "тама-фуки", за която се смята, че подсилва техния вкус, и им пускат класическа музика през високоговорители в оранжериите с цел стимулиране на растежа.
"Всеки един японски пъпеш, който виждате в нашата ферма, е почти като произведение на изкуството", казва Сех Ченг Сянг, директор и съосновател на компанията.
От миналия век фермерите в Япония усъвършенстват изкуството за отглеждане на тези пъпеши, които са ценени заради техния вкус и прецизна сферична форма и се продават в скъпи магазини като луксозни артикули.
В опит да наподобят това качество, фермерите от Малайзия трябва да се справят с горещия и влажен тропически климат на страната, който е много по-различен от по-умерените условия в Япония.
"Трябва да се уверим, че подхранването, поливането и торенето се извършват последователно и точно", обяснява Сех, добавяйки, че са се опитали да отглеждат над 10 сорта японски мускусен пъпеш, преди да открият правилния.
След като внасят семена от Япония, фермерите от Малайзия пътуват до японски ферми, за да овладеят методите за отглеждането на ценните плодове и да се опитат да ги възпроизведат в родината си.
Те също така прибягват до метода на проба и грешка, за да преодолеят предизвикателства като определяне на оптималния състав на хранителните вещества за пъпешите.
Въпреки препятствията, първата партида на компанията от 200 отбрани пъпеша е разпродадена, благодарение основно на онлайн продажбите. Плодовете се предлагат за 168 рингита (около 40 долара) всеки. Цената е с приблизително една трета по-ниска от тази, която обикновено се плаща за японските сортове.моннитор

Публикувана на
17 Април 2021 година