Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Пловдивчани бягат от ваксинация с АстраЗеника

Видяна: 12871 пъти

Пловдивчани вече не искат да се ваксинират с „Астра Зенека“, а това ще доведе до край на имунизационната кампания в страната. Това каза д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. Той коментира, че причината за огромния отлив и страх от ваксината са три поредни удара срещу нея.
„Най-напред удар по тази ваксина беше нанесен още преди пускането ѝ. Последва спиране за една седмица, който вече беше по-тежкия имиджов удар по „Астра Зенека“. Тогава голяма част от хората се отказаха от имунизация с тази ваксина, друг успяхме да убедим. Вчера последва и третия удар, когато бе обявено че им връзка между ваксината и тромбозите. Връзките са установени при жени, които приемат противозачатъчни таблетки. Самите противозачатъчни водят до тромбози. Тоест, не може да се каже, че вината е във ваксината“, коментира Сотиров.
Той посочи, че в самата Европейска комисия и в Европейския съюз като цяло има интриги между фирмите за това коя да бъде предпочитаната ваксина. „Затова ще пострада най-евтината ваксина всъщност, което е и най-добрата. Реално след тези спирания и пускания хората се уплашиха. Никой вече не иска „Астра Зенека“ . Ако ще правим нещо дозите от тази ваксина, то ще е за втора игла“, посочи шефът на джипитата в Пловдив.
Д-р Сотиров смята, че процесът по ваксинация в страната ще спре. Провалиха имунизационната кампания до такава степен, че не само отказаха хората от „Астра Зенека“, но и много от тях изцяло от ваксинация“, коментира още д-р Сотиров.
Той добави, че е успешен опитът да се уплашат хората от имунизациите, което ще срине изцяло кампанията по поставяне на ваксини. „Дотук са имунизирани да речем 500 000 души. Дори и да зарият с ваксини семейните лекари, ние ще успеем да имунизираме 700 000 максимум. Това са към 1,5 милиона души в най-оптимистичния сценарий, което е нищожна част, около 25 %“, посочи Сотиров.
Той коментира и опашките пред РЗИ, където се нареждат лекари и пациенти. „Сега от тази седмица раздават на нас по едно флаконче „Пфайзер“ с 6 дози. Аз чаках над 2 часа и след много разправии и неприятности успях да взема флакончето. Това е срамота. Но нито лекарите имат вина, нито РЗИ за този хаос. Цялата суматоха се създаде горе в правителствената среда и я отнасяме ние долу. В столицата например дават дози за над 30 души“, коментира шефът на джипитата в Пловдив.
По думите на Сотиров ново правителство не би повлияло на процеса, тъй като той ще приключи от само себе си. „Ваксинацията тръгна много добре, с голям ентусиазъм у лекари и пациенти, но в крайна сметка тези стъпки – една напред, една назад, съсипаха целия този процес. Ентусиазмът угасна“, посочи още той. / марица

Публикувана на
08 Април 2021 година