Новина от категория Скандално
Архив на публикациите

Пробутват ни коледни козунаци за Великден

Видяна: 9760 пъти

Коледни сладкиши от типа на козунака от Западна Европа заливат пазара ни за Великден, установи проверка на „Телеграф“. Магазини пуснаха популярния италиански сладък хляб панетоне, който на Запад се консумира основно около Коледа и Нова година, но поради сходния с козунака вкус сега се предлага у нас за Възкресение.
В Западна Европа той се предлага за 4-5 евро. След като минат коледните и новогодишните празници обаче цената на изостаналата стока пада драстично до 1-2 евро, разказа Петя Иванова, която от 20 години живее в Италия. У нас във веригите панетонето се продава за около 7 лева за брой, а срокът му на годност изтича през септември тази година. При разфасовки от 1000 г цената достига дори 16-17 лева. Традиционно в Италия за Великден се сервира коломбо, който прилича на кекс с глазура, разказа още дългогодишната ни емигрантка. Предлага се в различни форми на животни или като кръст на цени от 4-6 евро. След празника и неговата цена пада до 1-2 евро. В някои магазини също вече се продават такива сладкиши, но на далеч по-солена цена – 13 лева за брой. Теглото им е 750 грама като се предлагат в луксозна кутия с дръжка.
Във някои магазини могат да се намерят и пакетирани български козунаци с по-дълъг срок на годност. Цената им е 2,40 лева за опаковка от 500 грама, което е три пъти по-евтино от италианското панетоне. Продават се в два варианта със стафиди или с шоколад. /монитор

Публикувана на
08 Април 2021 година