Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Ваксината на AstraZeneca ще се прилага с повишено внимание при жени под 60 г.

Видяна: 25864 пъти

Ваксината на AstraZeneca ще продължи да се прилага у нас, но с повишено внимание при жени под 60 г. Ще се съобразим с препоръката на Европейската агенция по лекарствата. Това каза изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов след извънредното заседание на ваксинационния щаб.

„Анализирани са данни за много редки нежелани реакции, при които се наблюдават тромбози и кървене. Става въпрос за 62 случая при 25 милиона поставени ваксини в ЕС", посочи той.
Пред медиите бе уточнено, че под особено внимание за прилагането на ваксината ще са жени под 60 г., които употребяват хормонални контрацептиви, имат свръх тегло, хипертония или са пушачи.
Здравните власти подчертаха, че въпрекитова оценката на Европейската агенция по лекарствата е, че ползите от оксфордския препарат многократно навишават възможните странични ефекти. Те уточниха и че страничните ефекти се наблюдават до две седмици след поставянето на ваксината.
По-рано Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) представи заключението си, че съществува възможна връзка между образуването на съсиреци и ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca.
Подобни случаи са много редки, се отбелязва в становището. Уточнява се, че тромбози може да се наблюдават до две седмици след поставянето на ваксината и това следва да бъде взето под внимание от лекарите и от хората, които желаят да се имунизират. ЕАЛ не може да определи засега кои са причините, които водят до тромбозите.
ЕМА по-рано заяви, че ваксината е безопасна. Днес агенцията повтаря мнението, че ползите от препарата са повече от вредите.
В днешното становище се допълва, че при тромбози трябва да се действа бързо.
Според ЕМА е възможно причината за образуването на съсиреци да се дължи на имунна реакция към ваксината. /дарикнюз

Публикувана на
07 Април 2021 година