Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Пловдивски журналист се зарази с КОВИД-19 след първо ваксиниране с Астра Зенека

Видяна: 29707 пъти

36-годишният пловдивски журналист Стефан Марков се е заразил с КОВИД-19 след ваксинация с първа доза на Астра Зенека, въпреки увещанията на експерти, че това е малко вероятно. Успокояват го, обаче, че няма да изкара тежко заболяването и да се стигне до болнично лечение и летален край. Какво разказва заразеният:
Подложих се на "първа игла" от ваксината Астра Зенека на 19 февруари в РЗИ-Пловдив, възползвайки се от третата фаза на имунизационния процес, в която попадаха и журналистите. 2 седмици по-късно се оказа, че върху мен е приложена доза от т.нар. проблемна партида на Астра Зенека - ABV 5300.
Всички си спомнят, че по света доста хора се оплакаха от тежки странични въздействия след инжектирането, а имаше сведения и за десетки смъртни случаи.
У нас също жена от село Йоаким Груево умря часове, след като бе имунизирана с въпросната ваксина.
При нарочно изследване в средата на месец март се оказа, че организмът ми вече е изградил антитела и това ме накара да се чувствам защитен от заразяване.
Естествено, продължих да спазвам противоепидемичните мерки, защото знаех, че имунизираните са протектирани, но пък могат да бъдат разпространители на COVID-19. Огромна и много неприятна изненада се стовари върху мен в края на месец март. Тогава, в 2 поредни вечери, почувствах неразположение, състоящо се в прекалена умора и най-вече изцяло запушен нос.
Точно последното не ми позволи да спя нормално, но дотогава не предполагах, че иде реч за коронавирус, а смятах, че е лека настинка. На следващия ден половинката ми, която също имаше различни оплаквания, си направи тест за K-19, който излезе положителен.
Веднага реших да проверя какво се случва и с мен. Взех си електронен код от личния лекар и се се тествах за коронавирус чрез PCR. Той излезе положителен и се самоизолирах у дома. На следващия ден бях карантиниран по телефона от РЗИ-Пловдив. Не ми дадоха обяснение на питането как да се снабдяваме с храна аз, приятелката ми и детето ни, при положение, че майка ми и сестра ми в този момент са в чужбина, а баба ми живее в квартал на другия край под тепетата и е на 81 години, а приятелите ми и съседите се страхуват да не се заразят.
Оказа се, че институциите си прехвърлят топката, но така и не намират работещо решение. Мила родна картинка, едва ли има изненадани. В крайна сметка е добре, че има големи вериги, които доставят храна до входната врата. Ето и какво се случва с мен и как се справям с коронавируса: Определено може да се каже, че благодарение на ваксината го карам като лек грип - запушен нос, повърхностна кашлица, лека умора, болки в очните ябълки, но и цялостна загуба на мирис и вкус.
Температура нямам, липсват и други усложнения или признаци за тежко заболяване. Приемам предписан антибиотик - Левофлоксацин, Натаспин за предпазване на сърцето, ударни дози витамин Ц, както и много вода.
Като най неприятни последствия определям трудното заспиване нощем заради носа, както и липсата на обоняние и вкус. 4-5 дни, след като вирусът ме посети мога да твърдя, че имунизацията точно 40 дни по-рано ме спаси от тежко протичане на заболяването и сега трябва просто да се въоръжа с търпение, за да отмине.
Убеден съм, че без ваксината щях да имам неизмеримо по-неприятни изживявания. Страдам от автоимунно заболяване на червата (ХУХК) и в миналото дори сезонният грип ме държеше на легло поне 10 дни. Сега мога да извършвам различни къщни дейности, без да се подлагам на по-тежки физически натоварвания, защото бързо се изморявам и се потя обилно. Като извод не се сещам за нищо по-логично от това да призова хората масово да се ваксинират. Дали с Астра Зенека, Модерна или Пфайзер - няма значение - сторете го. По този начин щадите себе си и околните, а отговорните общества се отличават с точно това.блиц

Публикувана на
07 Април 2021 година