Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Осъдиха България в Страсбург заради коледна шапка върху статуя на Димитър Благоев

Видяна: 21228 пъти

Лидерът на ДСБ Благоевград Калоян Ханджийски осъди България пред Европейския съд по правата на човек в Страсбург заради нарушено право на изразяване, пише mediapool.bg. Съдът признава правото на българите да използват паметниците в страната, за да изразяват политическа си позиция и правото си на мирен протест.
Казусът е заради коледната премяна на статуята на Димитър Благоев (Дядото) в центъра на Благоевград.

Калоян Ханджийски е дългогодишен лидер на ДСБ в Благоевград. По-рано тази година той изненадващо се отказа да бъде включен в листите на коалицията "Демократична България" за новия парламент.
В ранните часове на 25 декември 2013 г. статуята на Димитър Благоев на централния площад в Благоевград осъмва боядисана в червено и бяло, за да прилича на Дядо Коледа. На постамента са написани думите "Дядо Мраз", което е иронизиране на прозвището на Благоев – Дядото.
По обед същия ден Ханджийски отива демонстративно до статуята. Успява да се покатери и да сложи шапката на Дядо Коледа върху главата на паметника на Благоев. В краката на статуята поставя червен чувал с надпис "Оставка".
Ханджийски е арестуван четири часа по-късно и обвинен в дребно хулиганство. След това е глобен от съда със 100 лева, които плаща. В своя защита той се позова на конституционното си право на протест, но българският съд не го признава, защото с поведението си вероятно е обидил някакви минувачи.
Пред съда в Страсбург се оплаква, че българските власти са извършили недопустима намеса в правото му на свобода на изразяването, която е присъща за всяко демократично общество.
Съдът в Страсбург обявява, че България е нарушила правото на изразяване на Хаджийски - той е изразил своя протест чрез сатира. Изрично се отбелязва, че той не е повредил статуята
"Въпреки че някои хора може и да са били обидени, това не е достатъчно, за да се оправдае намесата в свободата му на изразяване", казва съдът в Страсбург. Ханджийски не е действал насилствено, нито има доказателства, които да сочат, че той е отговорен за боядисването на статуята.
Съдиите приемат, че някои хора може да са били наранени от действията на жалбоподателя по отношение на статуята. Въпреки това свободата на изразяване е приложима не само за "идеи", които са приети благосклонно, но и за тези, които биха шокирали или смутили държавата.
Държавата трябва да върне на Ханджийски платените от него 100 лева глоба, но и допълнително 2000 евро за неимуществени вреди и 2762 евро разноски по делото.

Публикувана на
06 Април 2021 година