Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Колко вредна е захарта?

Видяна: 92680 пъти

През вековете този кристален подсладител - захарта, масово навлезе в закуските, напитките, червата и умовете на всеки човек. Това е причината за много от противоречията, които съществуват около захарта. Въпреки че всеки е запознат с вредностите, които причинява употребата на захар, ние ще обсъдим някои от основните митове, свързани с нея, пише на сайта medicalnewstoday.com.
1. Захарта е пристрастяваща
Някои експерти смятат, че захарта е пристрастяваща субстанция. Например авторите на проучване от 2017 г. пишат: “Данните от изследвания върху животни показват значително припокриване между ефекта от консумацията на добавени захари и употребата на наркотици”.
Д-р Доминик М. Дуайер от Университета на Кардиф обяснява: “Въпреки че със сигурност присъстват в някои хора пристрастявания към захар и други храни, това е само при малцинство от затлъстели пациенти. Въпреки това трябва да помним, че захарта може да стимулира свръхконсумация на храни, заедно с ефекта на пристрастяване към тях”.
Проф. Дейвид Нут, председател на Независимата научна комисия по наркотици и ръководител на Катедрата по невропсихофармакология и молекулярна образност към Имперския колеж в Лондон, пише: “В момента не съществуват научни доказателства, че захарта е пристрастяваща, въпреки че знаем, че тя има психологически ефекти, включително и предизвиква удоволствие. То почти със сигурност е чрез системите за мозъчно възнаграждение”.
Заслужава да се отбележи, че въпреки че здравните експерти не определят захарта като пристрастяваща субстанция, това не я прави здравословна.
2. Прави децата хиперактивни
Това е може би най-често срещаният мит, свързан със захарта. Всъщност няма научни доказателства, че захарта увеличава хиперактивността при по-голямата част от децата. Например метаанализ от 1995 г., публикуван в JAMA, комбинира данни от 23 експеримента в 16 научни статии. Заключението е: “Този метаанализ на докладваните изследвания до момента установи, че захарта (главно захарозата) не влияе на поведението или когнитивните функции на децата”.
3. Причинява диабет
Друг относително общ мит е, че захарта директно причинява диабет. Няма обаче пряка връзка между двете. Объркването може би възниква, защото има присъща връзка между нивата на кръвната захар и диабета. Но историята е малко по-сложна.
Наднорменото тегло и затлъстяването са рискови фактори за диабет тип 2. Консумирането на високи нива на захар увеличава вероятността от развитието на наднормено тегло или затлъстяване. Въпреки това захарта не е пряка причина за диабет тип 2. Що се отнася до диабет тип 1, хранителните навици и начинът на живот не играят роля за възникването му.
4. Избягвайте плодовете
Плодовете са вкусни, отчасти защото са сладки благодарение на естествено съдържащите се захари в тях. Поради тяхното съдържание на захар някои хора вярват, че трябва да избягваме да ядем плодове, когато искаме да поддържаме умерено тегло. Това е мит.
Плодовете съдържат редица здравословни съединения, включително различни витамини, минерали и фибри. Консумацията на плодове е свързана с ползи за здравето, включително намалена смъртност. Проучване заключило, че замразеното манго “не влияе отрицателно върху телесното тегло, но осигурява положителен ефект върху кръвната глюкоза на гладно”.
Друго проучване установило, че консумацията на боровинки повишава инсулиновата чувствителност. Премахването на плодовете от диетата ни с цел намаляване на приема на захар би било грешка.
5. Трябва да премахнем захарта от диетата си
Тъй като знаем, че консумацията на излишна захар влошава здравето, има смисъл да се намали приемът й. Въпреки това не е необходимо да я премахнете от диетата си изцяло. Както отбелязахме по-горе, плодовете също съдържат захар, но са здравословни. Както при всичко в живота, умереността е от ключово значение.
Подсладени напитки, като сода, имат асоциации с няколко негативни последици за здравето, включително увреждане на бъбреците, стареене на клетките, фрактури на тазобедрената става, затлъстяване, тип 2 диабет и др. Премахването на тези напитки от нашите диети със сигурност няма да бъде ужасна идея.
6. Причинява рак
Въпреки слуховете повечето експерти не вярват, че захарта директно причинява рак или подхранва разпространението му в тялото. Раковите клетки се делят бързо, което означава, че те изискват много енергия, захарта може да им я осигури. Това може би е коренът на този мит.
Въпреки това, всички клетки се нуждаят от захар. Раковите клетки също така изискват наличието и на други хранителни вещества, за да оцелеят, като аминокиселини и мазнини. Както при диабета, увеличеният прием на захар има връзка с наддаването на тегло, а наднормените килограми и затлъстяването са свързани с повишен риск от рак. Така че въпреки че захарта не причинява директно рак и не помага да се развива, ако някой консумира високи нива на захар и развива затлъстяване, рискът да заболее от рак се увеличава.
Учените продължават да проучват връзката между рака и приема на захар. Американското общество на рака пише: “Има доказателства, че диетичният модел с високо количество на добавени захари засяга нивата на инсулин и сродни хормони по начини, които могат да увеличат риска от възникване на някои видове рак”.
Борис АЛЕКСАНДРОВ

Публикувана на
02 Април 2021 година