Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Саркози влиза в затвора

Видяна: 11224 пъти

Бившият френски президент Никола Сакози беше признат за виновен в корупция по обвинения в опит за подкуп на магистрат, както и в търговия с влияние. Съдът осъди Саркози на 3 години затвор, от които 2 години условно и една година ефективно, съобщават световните информационни агенции.
Съдия Кристин Мий, която ръководеше делото, заяви при произнасянето на присъдата, че 66-годишният бивш политически лидер е "използвал статута си на бивш френски президент" в "особено сериозен" акт на неправомерни действия.
Саркози се превръща във втория президент в съвременната френска история, осъден за корупция, и първият, получил затвор реално.
Той има 10 дни, за да обжалва решението. Съдът поясни, че може да поиска задържане под домашен арест с помощта на електронна гривна.
Съдебната битка далеч не е приключила за бившия президент, който заемаше поста между 2007 и 2012 г., тъй като той също е обвинен в незаконно финансиране на президентската си кампания през 2012 г. и ще се изправи пред съда по това дело по-късно през март./лупа
Сн.: Reuters, Gonzalo Fuentes

Публикувана на
01 Март 2021 година