Новина от категория Скандално
Архив на публикациите

„Гнус ме е от вас, професоре!“

Видяна: 29240 пъти

Женомразец ли е известният театрален режисьор проф. Иван Добчев, който се отрече от своята студентка от НАТФИЗ - актрисата Мария Бакалова, прочула се покрай ролята си в холивудския филм „Борат-2”? Този въпрос изникна покрай бурната дискусия, която избухна след откровеното, но силно критично мнение на проф. Добчев. Думите му „Да се слагаш – на мъже или на публиката. Болшинството хора – и артистите особено, са суетни и искат да бъдат желани, пожелавани на всяка цена“, изказани в няколко интервюта, предизвикаха полярни мнения, а самият той бе разпънат на кръст.

Бивша студентка на Добчев - Елина Алексиева, разкри покъртителни неща за методите на преподаване на режисьора. Тя намекна и за сексуален тормоз от негова страна, тъй като карал студентките си непрекъснато да се изявяват колкото се може по-разсъблечени, без това да е необходимо. Публикуваме написаното от нея във Фейсбук без редакторска намеса:
„След повече от 15 години ще мога да ви кажа публично нещо, което никога нямаше да направя, ако не си бяхте позволили думите към Мария. Крясъците по време на репетициите в нашето студетство ги бях забравила, но си ги припомних, професоре! Гнус ме е от вас, така както ме е било гнус четири години, в които непрекъснато намирахте причина да сме „посъблеченки” на сцената. В постановката „Рогодзен” спомняте ли си в какво бяхме облечени? Четенията на Георги Господинов по време на „Аполония”, когато държахте да сме по бански, защото сме на море и аз и Цветелина Стоименова отказахме категорично. Помните ли какво се случи с любимата ни приятелка от нашия клас по време на репетициите на „Рогодзен”?! Искате тази грозна история да излезе наяве след толкова години, след като тогава я потулихте? Нямате ли капка съвест, това се питам тези дни?! Свиваше ми се душата да гледам интервюто с проф. Младенова, за чиято пола цял живот се държите. На нейните години тази крехка жена имаше доблестта и смелостта да ви защитава, но вие нямахте доблест. Помните колко точно не бях съгласна с вас и в следствие на несъгласията ми от главна роля в дипломния ни спектакъл получих накрая Наташа, но пък направих Наташа, с която достойно по собствено желание избягах далеч именно заради вас.
Спомняте ли си как плачех от ужас, когато излизах да репетирам монолога си в „Станция Астапово”? Нервно ме питахте защо „цивря”, а аз плачех, защото се ужасявах от поредната доза „педагогически крясъци”, докато най-накрая не ми обясниха близките, че не е нормално да ми се крещи системно на репетиции. И след това станах толкова силна и не позволявах дума да ми се каже, колегите ме наричаха „малкият Фюрер”, заради този характер, който развих, благодарение на вашите крясъци. Та в този смисъл съм ви благодарна. Без да искате, ми направихте услуга. Така и Мария - без да искате вие тя стана новата Супернова в Холивуд. Смирете се, почетете Достоевски в сумрака на „Сфумато” и си посипете главата с пепел от пепелника, с който замеряхте колегите ми, когато не ви угаждаха и не ви се получаваше картинката, която сте си намислил. Спрете да обиждате децата - не разбрахте ли, че това се наказва по съдебен път и със задна дата?! Всичко помня, а си мислех, че съм забравила. И не само аз... Имайте поне веднъж доблест в живота си и се извинете и замълчете. Излагате се нечовешки!”/хотарена

Публикувана на
01 Март 2021 година