Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Как лекуват ароматите

Видяна: 61040 пъти

Миризмите са способни да променят настроението на хората, да пораждат усмивки и радост, твърдят авторите на последното засега изследване по темата.
Във Великобритания стават все по-популярни изследвания върху ароматни композиции, които влияят на физиката и психиката ни. Някои от тях дори са строго конфиденциални и са създадени по поръчка на военните.

През последните години внимателно се изучават и ефирните масла. Много от тях например забавят окисляването на мазнините в месните продукти т.е. запазват по-дълго тяхното качество и вкус. Учените прецизно изследват веществата, притежаващи антиоксидантна активност, тъй като те забавят стареенето, участват в регенерацията на различните тъкани, борят се с вредата от свободните радикали.
На науката е известно, че ефирните масла се състоят от малки молекули, които леко преодоляват мембраните на клетките в организма на човека. Затова част от летливите вещества попада в кръвта и участва в обменните процеси. Борът например действа благотворно на болните бели дробове, не само защото неговите компоненти убиват бактериите, а и защото възстановяват увредените клетки.
Учените се надяват, че скоро ще стане възможно създаването на композиции от аромати срещу много заболявания.
Някои аромати активизират дейността на главния мозък и изострят чувствата:
• Миризмата на лавандулата увеличава работоспособността с 20%, на жасмин – с 34%, на лимон – с 54%.
• Ароматът на прясно изпечен хляб, ванилия и кафе възбужда апетита.
• Миризмата на евкалипт и бял бор, укрепва имунитета.
• Миризмата на лайка убива вредните микроби във въздуха.
Все по-популярни стават ароматизаторите, които се използват за насищането на въздуха в големи затворени помещения с аромат на пресни изпечени продукти, кафе, парфюми, цигари, кожа. Засега обаче за тях може да се твърди със сигурност само, че имат маркетингов ефект, защото “напомнят” на потенциалните купувачи за съответната стока.

Публикувана на
28 Февруари 2021 година