Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Централната трибуна на Римския стадион ще я гледаме в подземието на бившия Нармаг

Видяна: 18239 пъти

До два месеца се очаква да бъде открита уникалната археология на Античния стадион на Филипопол, което е в подземието на бившия Нармаг в Пловдив. Днес бе подписан договора между собствениците на сградата и Общината, с което ще бъде даден достъп на туристите до древното находище.
Така се очаква културно-историческото наследство в подземните етажи да стане част от музейната мрежа на Пловдив и да се превърне в една от атракциите в града.
Като историчеки ден за Пловдив. Така кметът Здравко Димитров определи моментът на подписването на договора. На церемонията не присъстваха съдружниците във фирма „СС Пропърти“ ООД, която е собственик на сградата. Те бяха представени от техен упълномощен представител в лицето на Ива Шишкова.
Заместник-кметът по култура в Община Пловдив Пламен Панов благодари на градоначалника, на кмета на район "Централен" Георги Стаменов и на представителя на собствениците на сградата, без които археологическият обект нямаше да може да бъде достъпен за посетители.
"Това което предстои през следващите 2 месеца е да бъде направен освежителен ремонт, помещението да бъде ефектно и достъпно за туристите, да бъде изменена наредбата за възможността да се продават билети и така да се посещава цялостно стадиона. Няма да има реставрационни дейности", каза зам.-кметът по култура Пламен Панов.
На този етап са разкрити и възстановени шест реда седалки от Римския стадион, които са в много добро състояние. На трибуните се четат имената на знатните фамилии на древен Филипопол, които са имали свои запазени места. Разкрити са водопроводи от римско време, кладенци, акведукти и шлюзове, както и помещения за животните, които са били пускани на арената. Съхранени са и други ценни артефакти, които ще са привлекателни за любителите на историята./бнр

Публикувана на
25 Февруари 2021 година