Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Няма да се плаща за маси на открито

Видяна: 18727 пъти

С 40 гласа "за", без "против" и 2 "въздържали се" Общинският съвет освободи от такса до 31 май тази година наемателите на общински терени, които имат маси за сервиране на открито. Решението бе гласувано по предложение на независимия съветник Слави Георгиев.
Мярката, предложена от общината, предвиждаше задълженията на търговците да бъдат опростени само за месец февруари. В мотивите си кметът Здравко Димитров, който е вносител на предложението, посочва, че това е антикризисна мярка за облекчаване на бизнеса и намаляване на негативните последствия от удължените до 30-ти април противоепидемични мерки.
Преди гласуването общинският съветник от БСП Йордан Василев предложи срокът за освобождаването от общински такси да бъде удължен до 31 декември. "Така или иначе кризата няма да спре. Не е необходимо на всяка сесия да внасяме и гласуваме такава точка. Дайте да дадем нещо предвидимо за бизнеса", призова Василев. Той отчете, че мярката засяга не само търговците като наематели, но и работещите в тези заведения и техните семейства.
"Не уточнихте годината, г-н Василев", отбеляза председателят на Общинския съвет Александър Държиков, обръщайки се към Йордан Василев. Той веднага уточни, че става дума за 31 декември 2021 година.
Наемателите, вече платили таксата, ще я ползват за времето, когато заведенията бъдат отворени, реши още местният парламент.
Без изказвания и с пълно мнозинство съветниците приеха Програма за развитие на спортните клубове в Пловдив.
За по - малко от два часа съветниците гласуваха всичките 17 точки в дневния ред и сесията приключи. /бнр

Публикувана на
23 Февруари 2021 година