Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

От 1 март нова наредба за паркоместа под наем със скоби

Видяна: 27633 пъти

Общинските съветници приеха без никакви дебати и спорове новата наредба за отдаването на паркоместа под наем със скоби в Пловдив. Предложението бе подкрепено от 27 съветници, само един беше „против“ , а 14 гласуваха „въздържали се“. Наредбата ще влезе в сила от 1 март, ако не бъде върната от областния управител.
До влизането й в залата на местния парламент се стига, след като Върховният административен съд отмени част от нея заради несъответствие със законите. Причината бе, че според старата наредба след като се изготви класиране за паркоместата, а желаещите са повече - се провежда жребий.
Според новия вариант на наредбата районните кметства са длъжни да проведат търг с явно наддаване, ако за едно място има повече от един кандидати. Досега процедурата беше по-лека, като късметлиите да спират пред блока срещу 20 лева на месец се определяха с жребий. Търгове няма да се правят, ако има само един кандидат, защото иначе би трябвало да се занимаваме само с организиране на търгове, обясни кметът на район „Централен” Георги Стаменов.
Действащата до момента наредба беше обжалвана от бившия кмет, сега депутат Славчо Атанасов и ВАС накара местната власт да я коригира. Критериите остават без промяна, важат и вече сключените договори .
Днес съветниците гласуваха и други промени в действащата наредба за паркоместата. Според новите текстове вече ще могат да се отдават повече паркоместа за едно жилище, но само ако няма интерес към тях. Освен това право да получат паркоместа имат не само собственици на апартаменти и наематели, но и техните роднини по права линия.
Разрешителното също ще бъде за по-голям срок. Досега то се издаваше до три години, но от градските власти са решили то да важи до 5 години.
Съветниците ще гласуват предложението на кмета Здравко Димитров за освобождаване от наеми ,настанени в общински имоти и затворени заради извънредните мерки. Те няма да плащат за февруари, включително и за маси за сервиране на открито. Това облекчение беше въведено за бизнеса и през миналата година. Ако наемите и таксите вече са платени за февруари, ще важат за следващия месец при положение, че забраната за заведенията отпадне.
Здравко Димитров предлага да се намали и цената на разрешителните за таксиметрова дейност от 88 лева на 80 лева, а за дубликат – 20 вместо 22 лева. Очаква се местният парламент да определи и нов ред за точкуване на спортните клубове, чиято дейност също пострада заради извънредните мерки. Те ще си запазват предишните точки, за да получават субсидия. Омбудсманът Борислав Стаматов ще се отчита за работата на ръководената от него институция през миналата година. Въпреки пандемията над 300 граждани са потърсили съдействие на обществения посредник.
Сесията отново ще се провежда в Градския дом на културата "Борис Христов" при ограничен достъп за граждани, дезинфекция и маски. /марица

Публикувана на
23 Февруари 2021 година