Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Обявиха бедствено положение в община „Родопи“

Видяна: 16409 пъти

Кметът Павел Михайлов обяви бедствено положение в община „Родопи“ заради питейната вода в село Брестовица. Завишените стойности на мангана във водата са в пъти над допустимите – при разрешено количество от 50 мг/л стойностите на мангана в питейната вода е над 1000 мг/л.
Решението за обявяване на извънредно положение е след заседание на Общинския кризен щаб и ще бъде представено пред Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към Министерски съвет.
„Бяхме търпеливи твърде дълго време. Докладът на специалистите, които са ангажирани да посочат реалните начини за решаване на проблема, трябваше да бъде представен още през декември. Забавянето е с близо три месеца. Проблемът с водата в село Брестовица е най-големият за цялата община „Родопи”. Това е трагедия и ние сме изключително загрижени за здравето на хората. Затова не може повече да отлагаме и ще обявим бедствено положение”, коментира кметът.
Спешно ще бъде възложена обществена поръчка за изготвяне на технически проект за изграждане на довеждащ водопровод и подмяна на близо 27 километра водопреносна мрежа. За проекта са осигурени 85 хиляди лева общински средства. Пари за подмяна на мрежата се очакват от държавата.
Водата в чешмите на Брестовица е с неприемлив цвят, мирис и вкус. А в една от пробите е отчетено и наличие на манган. Това става ясно от изследванията, направени в частна лаборатория и по инициатива на жители на селото, съобщи председателят на Сдружение "Живот за Брестовица" Емануела Караманова. Пробите са взети от частни домове в различни части на селото.
Жители на селото показаха бурканчета с кална вода и обясниха, че такава тече от чешмите им през повечето време. При всеки опит да обяснят на ВиКобаче, че тя не става за пиене, оттам получавали дежурния отговор, че водата е с променен цвят само след аварии и после се избистряла.
Проблемът с водата в чешмите на Брестовица започна през февруари, когато бе открит манган над допустимите стойности. Тогава в селото бяха осигурени водоноски.
ВиК Пловдив възложи изготвянето на хидрогеоложко проучване, което да установи дали наличието на манган във водопроводната система на село Брестовица се дължи на близостта на водното огледало на ВЕЦ Кадиево.

Публикувана на
23 Февруари 2021 година