Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Гласуват промени за паркиране на общински места

Видяна: 5612 пъти

Промени в режима за паркиране на отредените общински места в Пловдив ще гласува на днешната сесия Общинският съвет, тъй като на предишната сесия не успя да разгледа целия дневен ред. Според новия вариант на наредбата районните кметства са длъжни да проведат търг с явно наддаване, ако за едно място има повече от един кандидати.

Досега процедурата беше по-лека, като късметлиите да спират пред блока срещу 20 лева на месец се определяха с жребий. Търгове няма да се правят, ако има само един кандидат, защото иначе би трябвало да се занимаваме само с организиране на търгове, обясни кметът на район „Централен” Георги Стаменов.
Действащата до момента наредба беше обжалвана от бившия кмет, сега депутат Славчо Атанасов и ВАС накара местната власт да я коригира. Критериите остават без промяна, важат и вече сключените договори .
Съветниците ще гласуват предложението на кмета Здравко Димитров за освобождаване от наеми ,настанени в общински имоти и затворени заради извънредните мерки. Те няма да плащат за февруари, включително и за маси за сервиране на открито. Това облекчение беше въведено за бизнеса и през миналата година. Ако наемите и таксите вече са платени за февруари, ще важат за следващия месец при положение, че забраната за заведенията отпадне.
Здравко Димитров предлага да се намали и цената на разрешителните за таксиметрова дейност от 88 лева на 80 лева, а за дубликат – 20 вместо 22 лева. Очаква се местният парламент да определи и нов ред за точкуване на спортните клубове, чиято дейност също пострада заради извънредните мерки. Те ще си запазват предишните точки, за да получават субсидия. Омбудсманът Борислав Стаматов ще се отчита за работата на ръководената от него институция през миналата година. Въпреки пандемията над 300 граждани са потърсили съдействие на обществения посредник.
Сесията отново ще се провежда в Градския дом на културата "Борис Христов" при ограничен достъп за граждани, дезинфекция и маски./марица

Публикувана на
23 Февруари 2021 година