Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Тръгва Занаятчийско училище

Видяна: 16653 пъти

Министерството на културата ще финансира със 100 хиляди лева проектът за Занаятчийско училище в Стария град. Идеята за него е на Регионалната занаятчийска камара и дирекция „Култура, археология и културно наследство” към Община Пловдив.
Заниманията ще се провеждат в къщите в Старинен Пловдив – Улица на занаятите (ул. „Стръмна“ № 1, 1А, 3, 5), Бакалова къща (ул. „Д-р Ст. Чомаков” № 9), Галерия „Занаяти“ (ул. „Д-р Вълкович“ № 3). Проектът цели целогодишна образователна програма за мотивирането на учениците за работа с народни занаяти. Планирани са ежеседмични занимания в периода март – юни и септември – октомври.
Вече са ясни и първите две майсторки, които ще обучават деца. Това е Васка Велкова, която се занимава с рисуване върху стъкло и Даниела Горалова, която прави керамика.
Според проекта на Занаятчийската камара уменията ще бъдат преподавани от 20 майстори занаятчии, притежаващи майсторски свидетелства. Ще бъдат сформирани групи от 4 до 6 деца, в зависимост от спецификата на работата и възможностите на пространствата в работилниците.
Планираната продължителност на всяко занимание е от 4 астрономически или 6 учебни часа, като те ще се провеждат в занаятчийските ателиета.
По време на учебния курс няма оценки, но се предвижда всяка образователна програма да приключи с изложба, представяща работата на децата в Галерия „Занаяти“ и връчване на Сертификати за преминатото обучение. Очакваната посещаемост е над 100 деца месечно.

Публикувана на
22 Февруари 2021 година