Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Най-много пари в бюджета предвидени за Кършияка и Кючука

Видяна: 6893 пъти

Най-много пари в бюджета на Община Пловдив тази година са предвидени за инфраструктурата в районите "Южен" и "Северен", сочат разчетите на градската управа. В Кършияка върви реконструкцията на водопровод и канализация по проекта за воден цикъл. Очаква се новите тръби да бъдат прекарани в средата на юли, когато ще приключи и голямото разкопаване на десетки улици.
Основен ремонт на ВиК мрежата предстои на бул. "Дунав" и по Брезовско шосе до Северния обходен колектор. Обществената поръчка е за близо 20 млн. лева, а на 25 февруари ще се отварят оферти за избор на изпълнител. Предполага се, че в новата ВиК мрежа в "Северен" през 2021 г. ще бъдат инвестирани около 20 млн. лева.
Приблизително същите средства са планирани за район "Южен". Проектът за подлез "Модър - Царевец" вече се изпълнява. Строителите работят едновременно по изграждането на второто платно на "Модър" от южната страна на жп линията на ул. "Царевец", като през тази година трябва да извършват строително-монтажни работи за 5 млн. лева, или половината от стойността на обекта. Основният ремонт на ул. "Даме Груев" ще стартира, след като КЗК се произнесе по жалбата срещу класирането на кандидатите на търга, спечелен от фирма "Пътинженеринг". За павираната улица в "Кючук Париж" - между бул. "Македония" и Кукленско шосе, в бюджета са заделени 4,5 млн. лева.
Ще бъде възобновен ремонтът на Кукленско шосе за 3 млн. лева
До началото на новата учебна година ще бъде завършена детската градина за 200 деца на бул. "Александър Стамболийски", очаква се да започне и разширението на ДГ "Зорница" с още една сграда за пет групи.
Ремонти са планирани в кв. "Гладно поле" в "Източен", а парите за уличната инфраструктура в района в размер на 11 млн. лева са осигурени по оперативна програма. В "Централен" ще се работи по благоустрояването на квартала около пл. "Шахбазян", също с европейска безвъзмездна помощ.
Отделно районните кметове получават по 500-700 хиляди лева за благоустрояване на кварталите. Бюджетът на Пловдив в размер на 418 млн. лева ще се разглежда на сесията на Общинския съвет на 2 март. Зам.-кметът по строителство Пламен Райчев увери, че вече е подготвена презентация на инвестиционния проект, който ще се изпълнява със заем, ако Общинският съвет го одобри. Градската управа се надява парите от кредита да бъдат вложени в няколко пътни обекта с цел да се облекчи трафикът. /марица

Публикувана на
22 Февруари 2021 година