Новина от категория България
Архив на публикациите

Новият Слънчев бряг на българите

Видяна: 25559 пъти

Занзибар е полуавтономен регион и остров в Индийския океан. Въпреки че официално принадлежи на Танзания, в почти всеки аспект - политика, религия, култура и дори храна - той се различава от тази страна, пише "National Geographic". Островът се превърна и в него като родния "Слънчев бряг за нашите баровци".
Хората от народа суахили, които говорят и едноименния език , живеят на източния бряг на Африка и нейните острови.
И докато в континенталната част на Танзания има както християни, така и мюсюлмани и местни жители, в Занзибар, управляван от Оман от векове, населението е почти изцяло мюсюлманско.
Днес в повечето села и градове, където по-голямата част са суахили, джамиите са основата на живота и се проповядва ислямът. Някои общности обаче включват елементи от традиционните африкански вярвания в своята религия.
Занзибар е база за търговци от Африка, Индия и арабския свят и се търгува най-вече с подправки. Местните се занимават и със земеделие и риболов. Занзибар има свой президент и законодателен орган, така че населението изобщо не разбира, че принадлежи на Танзания.
Ето някои интересни факти за този африкански остров:
Време
В суахили културата новият ден започва преди изгрев слънце, а не в полунощ, което означава, че 7 ч. Всъщност е 13 ч., А 19 ч. Е 13 ч. Това измерване работи за тях, защото изгревът и залезът са относително постоянни през цялата година, тъй като Занзибар е близо до екватора.
Поздравления
В Занзибар поздравленията са част от тяхната култура, което обърква туристите - някои са предубедени и смятат, че населението иска да им продаде нещо. Това обаче не е така. Най-често използваните поздрави са "Mambos" и "Yambos", докато "Shikamu" се отнася до някого, когото познават по-малко.
Каменният град
Този древен град е обявен за паметник на културата от ЮНЕСКО през 2000 година. Този очарователен град всъщност е малък лабиринт и въпреки че има някои улици, които имат имена, всъщност никой не ги използва.
Бавност
Животът е бавен в Занзибар. За някой, който идва от друг край на света, ежедневния му режим като работно време не винаги има смисъл.
Дъждовни сезони
Занзибар има два дъждовни сезона: дълъг и кратък. Дългият продължава от март до май, но е последван от дълго и топло африканско лято. Сезонът на кратките дъждове, т.е. краткосрочните валежи настъпва през ноември и декември.
Вкусовете на света
Занзибар е сменил много владетели през вековете и такава история е довела до създаването на една от най-интересните африкански кухни. Тук се смесват индийските, арабските, португалските и африканските традиции на готвене, всички с присъствието на множество подправки, след което Занзибар получава епитета „остров от подправки“.

Публикувана на
20 Февруари 2021 година