Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Как ще се таксуваме в градския транспорт

Видяна: 27389 пъти

Три фирми искат да въведат модерно електронно таксуване в Пловдив след края на договора между Община Пловдив и испанската фирма „Индра“, който приключва в края на февруари. На практика системата, която струваше 19 милиона лева, така и не проработи така, както беше предвидено.
Общината вече прибра банковата гаранция по проваления договор с "Индра", а в края на декември заведе съдебен иск за 1,5 млн. лева срещу фирмата, обясни зам.-кметът Тодор Чонов.
Той съобщи, че в момента има постъпили три инвестиционни предложения от различни фирми, които предлагат системи за модерно електронно таксуване. Всяка от тях ще получи възможност да оборудват по един автобус, за да се види на практика как работят устройствата. "Не искаме да повторим грешката с "Индра", които представиха един напудрен проект, който обаче после не действа", заяви Чонов.
Според договора между „Индра” и Община Пловдив електронната система в градския транспорт трябваше да бъде изцяло въведена през 2016 г. Трябваше всички 285 автобуса, които обслужват 29 градски линии, да бъдат оборудвани с монетни автомати за продажба на хартиени билети. Сега поне половината от тях излизат постоянно от строя. Освен това автобусите бяха оборудвани с бордови компютри и паник бутони в случай на инциденти. За информация на пътниците бяха предвидени табели с текстова и гласова информация за спирките. Текстова информация в повечето автобуси има, но не и гласова. /марица

Публикувана на
17 Февруари 2021 година