Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Тихите сигнали, които вещаят смърт

Видяна: 152680 пъти

Сърдечната недостатъчност е състояние, при което сърцето не може да функционира толкова ефективно, както преди, а кръвта, която изпомпва, не е достатъчна, за да може тялото да функционира правилно. Както при всяко сериозно заболяване, важно е да се открие възможно най-рано, така че увреждането да е минимално, за да може лечението да започне възможно най-скоро. Ето някои „тихи“ признаци, които могат да ви помогнат да разпознаете развитието на сърдечна недостатъчност.
Диспнея
При сърдечна недостатъчност кръвоснабдяването на вътрешните органи намалява и им става по-трудно да работят. Някои от първите „прекъсвания“ се забелязват от белите дробове - и получаваме задух дори при извършване на много прости действия, с които сме се справяли буквално на шега. Ето защо, ако изведнъж забележите нещо подобно, опитайте се да посетите лекар възможно най-скоро.
Оток
При сърдечна недостатъчност бъбреците се влошават, като тялото не може да се справи с „оползотворяването“ на сол и течност - и тялото реагира с оток, който най-често се образува на стъпалата и глезените. Ако обувките ви стават тесни, а чорапите оставят белези от ластиците на чорапите по кожата, то посетете вашия кардиолог, може да е сериозен симптом.
Кашлица и хрипове в белите дробове
Кашлицата, особено по-сериозна, когато лежите и през нощта, е много сериозен симптом, ако я забележите, трябва да посетите лекар. Факт е, че при сърдечна недостатъчност понякога се натрупва течност в белите дробове, което може да доведе до оток - потенциално фатално състояние.
Умора
Замайване след изкачване на стълби, умора след кратко почистване - не бързайте да приписвате всички тези симптоми на възрастта или стреса. При сърдечна недостатъчност сърцето, неспособно да изпомпва достатъчно кръв за нормалното функциониране на жизненоважни органи, компенсира дефицита, като лишава мускулите. И се чувстваме уморени бързо.
Храносмилателни проблеми
Загуба на апетит, гадене, разстроен стомах - всичко това може да се случи поради факта, че органите на храносмилателната система не са снабдени с достатъчно кръв. И това е признак за развитие на сърдечна недостатъчност.
Ускорен пулс
Пулсът е един от трите критични параметъра (заедно с кръвното налягане и нивата на захар), които са важни за постоянно наблюдение, за да поддържате сърдечно-съдовата си система здрава. Постоянно ускореният пулс показва, че сърцето е в повишен стрес и се нуждае от помощ. /Zdrave.to

Публикувана на
28 Януари 2021 година