Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Улично коте натрупа сметка 5000 лв. във ветеринарна клиника

Видяна: 23360 пъти

Ветеринарен лекар от Пловдив успя да спаси паднало от високо улично коте. До момента Трошко, както е кръстен, след като е намерен целия потрошен, е претърпял пет операции. Само имплантите, които са му поставени, струват 2600 лева. След почти едномесечен престой във ветеринарна клиника, операции, кръвопреливания, рентгенови снимки, ехографии и кръвни изследвания, той е натрупал сметка от над 5000 лева.
Доброволци и състрадателни хора са успели да съберат около 3000 лева и според тях никак няма да е честно разликата да бъде поета от ветеринарната клиника, спасила рошавия бездомник. А неговата история е потресаваща. Предполага се, че може да е изхвърлен от многоетажен паркинг. И тъй като е едър котак, паднал тежко на четирите си лапи и се натрошил целият.
Имал е късмет обаче да тупне в краката на случайно минаваща покрай паркинга пловдивчанка, която не могла да остане безучастна към тежко раненото коте. Тя погледнала нагоре, но не видяла никой по етажите на паркинга. Според природозащитници най-вероятно става дума за жестокост към животното, а не че то само е скочило от високото. Жената взела в ръце едва дишащото коте и започнала да обикаля клиниките в града.
В крайна сметка по-късно Трошко бил приет от д-р Васил Капашиков, който не се поколебал да оперира. „Приехме Трошко преди около 20 дни със счупени всички крайници. Много неприятна фрактура в лакътна става на двата предни крака, а на задните лапички фрактурата беше на тибия и на тарзална става, сакро-илиачна дислокация. Трябваше да изчакаме няколко дни преди да оперираме, за да преценим дали има вътрешни травми. Изключихме коремен кръвоизлив от други органи“, обясни след петата операция на Трошко д-р Капашиков.
Според него Трошко е млад котарак – между 4 и 6-годишен, поради което има шансове да се възстанови. „Никой не го е потърсил до момента, така че сигурно е бил бездомен. След като се възстанови, ще бъде осиновен. Вероятно ще живее в някой хубав дом“, надява се ветеринарният лекар д-р Капашиков. /лупа

Публикувана на
27 Януари 2021 година