Новина от категория България
Архив на публикациите

Отказват да запишат жена като баща на дъщеря й

Видяна: 24640 пъти

Българка е завела дело срещу община Панагюрище заради отказ на ведомството да издаде акт за раждане на детето й, а тя да бъде вписана като баща в документа. Жената живее с американка, която е биологична майка на дъщеричката им.
В жалбата си до Административния съд панагюрката пише, че от 2007 година живее в САЩ, където има законен брак с американка. Дъщеричката им, родена през 2019 г., има издаден в Чикаго акт за раждане, в който щатската гражданка фигурира като майка, а българката - като "баща/лице, съвместно упражняващо родителски права". Тя настоява да бъде издадено удостоверение за раждане със същите данни, защото без него момиченцето би имало ред административни проблеми, няма да бъде признато за български гражданин и неин законен наследник, няма да може да упражнява бъдещи наследствени и имуществени права.
От община Панагюрище обаче отказват, като сочат, че в Семейния кодекс е регламентиран като законен бракът между хора от различен пол - мъж и жена. И не е предвидено в акт за раждане да бъдат вписвани две майки или двама бащи.
От Административния съд потвърждават, че отказът е правилен, като изтъкват същите мотиви.
Преди време пак Административният съд гледа подобно дело, също за еднополова двойка от датчанка и пазарджиклийка. Българката обаче бе биологична майка на момченцето, а първоначалното им искане беше да впишат датчанката като баща. След двегодишни спорове се стигна до компромис - беше издаден акт само с данни за майката и празна графа за бащата. /лупа

Публикувана на
27 Януари 2021 година