Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Ще доживеем пак да ходим на ресторант, кафенета, махат им катинарите на 1 март!

Видяна: 26560 пъти

Най-после гневните от локдауна ресторантьори се разбраха с държавата. Заведенията ще бъдат отворени на 1 март, след като бяха затворени в края на ноември. Това стана ясно след среща на собствениците на заведения с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. По-рано на извънредно правителствено заседание премиерът нареди здравния министър да проведе среща с представители на ресторантите, заведенията и нощните клубове, за да обсъдят възможните решения за бранша.
Представители на бранша признаха, че са срещнали разбиране и консенсус при разговорите. „По-голямата част от въпросите за решаване обаче са по-скоро икономически. Ние се разбрахме, че ще имаме неговата подкрепа във връзка с една предстояща среща с икономическия екип на премиера и самия него“, казаха те..
„Ние коментирахме и уточнихме параметрите, тоест отваряме заведенията на 1 март и искаме предвидимост. Министърът се ангажира, че до края на януари ще бъдат изплатени абсолютно всички помощи и компенсации на абсолютно всички заведения.
По думите им не е коментиран планираният за утре протест на представители от бранша. Ресторантьорите настояват за компенсации на всички затворени заведения.
„Най-много настоявахме не кога да отваря и кога да затваря, това не е наша работа. Ние искаме да ни компенсират както ги компенсират в Европа. Здравният министър обеща да съдейства“, обясниха след срещата ресторантьорите.
По време на разговорите е засегната и темата за нощните заведения и евентуалното им отваряне на 14 март. Според собствениците на заведения не е справедливо да бъдат облекчавани мерки в определени сектори, а в други - не.
На среща с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов са били представители на хотелиерския бранш от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, обяви Ричард Алибегов от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България: "Не сме участвали в срещата с министъра на здравеопазването и не сме се съгласявали с дата на отворяне - 1 март.
Малко по-рано днес от Министерството на здравеопазването съобщиха, че проф.д-р Костадин Ангелов се е срещнал с "представители на бранша" и е обсъдил падането на локдауна - на 1 март за кръчмите и на 15 март за дискотеките.
"Нашите искания по темата са ясни и категорични и са обявени многократно и гласно – отваряне на 1 февруари 2021 г. На среща с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов са били представители на хотелиерския бранш от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. На нея те са договорили отваряне на ресторантите на 1 март с капацитет от 50% и работно време до 22.30 ч., а за нощните клубове датата е 15 март 2021 г., за което те трябва да понесат своята отговорност, най-малко пред техните членове. Подчертаваме, че те никога не е заявявявали своята подкрепа за протеста ни. Нашите сдружения категорично заявяват, че не са съгласни с тези дати и намерението ни да протестираме и да искаме отваряне на 1 февруари остава", обявиха от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България

Публикувана на
26 Януари 2021 година