Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Край Босфора убиват ковида за 60 секунди със спрей

Видяна: 34600 пъти

Избухването на COVID-19 пандемията в целия свят, накара много микробиолози да работят за намиране на решения. Докато здравните специалисти работят усилено в лаборатории, за да разработват ваксини и лечения, в университета Улудаъ в Бурса бе разработен спрей за нос, който може да убие коронавируса само за една минута.
Решението, наречено Геноксин (Genoxyn), което напълно убива вируса, е разработено от доцент д-р Чехиме Гюлсюн Темел, асистент д-р Ахмет Юмит Сабанджъ и д-р Джунейт Йозакън, преподавател в катедрата по медицинска микробиология на университета Улудаъ.
Изследователите си сътрудничат и с други учени от университетите Улудаъ и Чукурова, за да тестват антимикробните и антивирусни ефекти на разработения спрей. Проучването установи, че разтворът предотвратява размножаването на бактерии и вируси.
Сабанджъ каза, че е започнал проучванията си за защита от различни болести преди началото на пандемията от коронавирус. "С Джунейт Йозакън показахме, че разтворът има антибактериална активност и след началото на пандемията, помислихме дали можем да разработим това решение, за да допринесем и за борбата срещу COVID-19. И така, усъвършенствахме нов орален и назален спрей и го изпратихме за тестове за биосъвместимост “, каза той.
Междувременно д-р Темел заяви, че са доказали, че разтворът убива вируса в рамките на минута и най-важното е, че разтворът не уврежда епителните клетки на хората в лигавиците им: "Доказахме дори, че има лечебен ефект върху тези клетки. Следователно това означава, че е безопасно да се използва, тъй като не вреди на човешките клетки".

Публикувана на
26 Януари 2021 година