Новина от категория Феномени
Архив на публикациите

Сънищата, които предупраждават, че имате здравословен проблем

Видяна: 20800 пъти

Сънят е състояние, присъщо за всеки човек, без него ние не може да оцелеем. Една трета от живота ни преминава именно в спане, а това прави около 20 години.

И докато спим ние сънуваме. В същото време обаче пет минути след края на съня човек забравя 50% от съдържанието му, а след десет минути забравя 90%.
Проучвания в областта са установили, сънищата обикновено се смятат серията от образи, чувства, звуци и цветове, които се появяват по време, когато организмът е заспал. Но тъй като те не са изучени до край, много хора им придават символично значение като гадаене на бъдещето и т.н.
В последните разработки на експерти обаче се е достигнало до извода, че някои сънища са симптом на здравословен проблем.
Става въпрос за обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР). То се характеризира с постоянни натрапчиви мисли - обсесии - които плашат човека.
Пациентът изпитва чувство на постоянна тревожност, от която се опитва да се отърве, като извършва определени действия - компулсии. Повтарянето на едни и същи натрапчиви движения може да умори и потисне човека с ОКР, но той не може да спре.
Но кои сънища могат да се превърнат в симптоми на такова разстройство.
Най-известната проява на ОКР е неконтролираната склонност към постоянно измиване на ръцете. Но в това число може да влезе всяко действие - повтаряне на конкретни думи или стихове, проверка на ключалката на вратата.
Тоест човекът разбира, че неведнъж се е уверил, че вратата е добре затворена, но въпреки това се страхува, че всъщност не е заключена. Или необходимостта да се предприемат определен брой стъпки.
В този случай простото усилие на волята не помага, въпреки че човекът е наясно със своето състояние. С течение на времето натрапчивото желание да контролираш себе си и близките си дори в дребни неща може сериозно да усложни живота на човека.
Човекът с OCD също изпитва постоянна тревожност, докато спи. Затова сънищата му са оцветени със силно чувство за вина или срам, те са изключително емоционални. В сънищата такъв човек често се бие с някакъв вид страх, но е победен, изпитва остро разочарование след събуждане.
Понякога в съня си пациент с ОКР изпитва противоположни желания и се измъчва от невъзможността да ги изпълни едновременно.
Но има и по-сложни случаи. ОКР може да провокира появата на натрапчиви сънища, при които човек получава супер сили, с помощта на които може да контролира всички наоколо.
За лечение на ОКР се използва интегриран подход: когнитивно-поведенческа терапия, съчетана с физическа терапия и упражнения. В някои случаи лекарят може да предпише лекарства./ zdrave.to

Публикувана на
21 Януари 2021 година