Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Бунт в родопските села край Пловдив

Видяна: 25160 пъти

Жители на няколко родопски села край Пловдив готвят протест и блокада. Причината е липсващият път, който е единствената връзка, свързваща населените места. Осемкилометровата отсечка до село Лилково е в потресаващо състояние. След дъждовете от последните дни част от пътя е пропаднал. Жителите от засегнатите села са изпратили писма до премиера Бойко Борисов и до Министерството на регионалното развитие и благоустройството, в които са описали проблема с републиканския път.
"Пътят от години е в лошо състояние. Всяка зима става все по-зле. По-лошото е, че започва да се свлича към реката. Постоянно подаваме жалби към различни институции, а отговорът винаги е, че няма пари", каза местен пред Нова тв.
Хора от селата разказват, че пътят е в лошо състояние от близо 20 години. Затова отправят призив към управляващите да разгледат отсечката. Според тях линейка трудно може да достигне до населеното място, а доставката на хранителни продукти също била ограничена.
През 2009 г. е започнал проект за 4,5 млн. лева за пътя. Обявено е, че са направени канавки и водостоци, каквито обаче, по думите на кметския наместник на село Ситово, няма.
"Този път е частично ремонтиран през 2009 г. и процедурата е прекратена. До село Лилково няма трайна настилка. Направена е част от отводнителната система и подпорните стени и е поставена трошено-каменна настилка. В момента след дъждовете се е активирало свлачище. Надяваме се от другата седмица да започнем аварийния ремонт", коментира директорът на Областното пътно управление инж. Йордан Канев.
Той допълни, че към този момент средства за цялостен ремонт няма. Ще се търсят пари за трайна настилка. /днесбг

Публикувана на
21 Януари 2021 година