Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

„Ние засега сме като оазис!“, радва се Бойко Борисов, докторите го опровергавали

Видяна: 14457 пъти

„Оптимизмът, който има във всички нас на базата на днешните показатели, много рязко докторите го опровергават. Новият щам се разви със страшна сила в редица страни. Дали сме си като дата 31 януари. Компромисът, който можем да направим, е единствено образованието", категоричен бе Бойко Борисов на брифинга на НОЩ, но поясни, че учениците ще се върнат на ротационен принцип.
"Прави впечатление, че в ресторантьорския бизнес има близо 30 хиляди души, а едва 6 300 са подали заявления за подпомагане. Рискът е огромен при този нов щам и още повече, че ген. Мутафчийски говори за нов фактор при този щам. До 31 януари ще наблюдаваме ситуацията. Проблем е, ако едновременно с разхлабване на учениците, заведенията и фитнесите и т.н. може да има и леко повишаване на заболелите. За радост коледните и новогодишните празници не повишиха заболеваемостта. Така е ситуацията и с детските градини, яслите и началните ученици. Ние засега сме като оазис. Представете си да има локдаун и при нас като в други страни - да има вечерен час, какъвто не е въвеждан от Втората световна война", каза премиерът.
"Спорът за разхлабване на мерките е голям, защото удължаването им и след 31 януари, означава още близо 100 милиона лева допълнителни помощи, които се дават за неработещ бизнес", поясни той, като поясни, че ще настоява само за отпускане на мерките за учениците.
След 10 дни щяло да се прецени какво може да се отвори и какво не. "Аз дойдох много по-оптимистично настроен днес: Трябва да знаете, че вечер в 23 часа ми се дава пълната справка за ситуацията с коронавируса у нас. Това, което Кунчев, Мутафчийски и Балтов ми казаха... притеснително е. Даже се изпокарах с министрите за тези мерки", И допълни: Имаме една седмица за анализ. Ще чуя и колегите от чужбина какво ще кажат. Тези жестоки мерки към психиката на хората в Европа - я само си представете, че кажем "От днес има вечерен час в България. 18 часа да сте по домовете си!"...това е притеснително. Ние българите ги оставихме на Коледа и на Нова година да празнуват и да се чувстват добре. Какво ще се случи следващият месец в Европа, в България... ще го наблюдаваме".„
"Мен ме глобиха два пъти досега. Когато съм на въздух и навън спазвам дистанция и заради това не нося маска. По тая логика трябваше да глобят половината държава за какво ли не", отговори премиерът на въпрос защо не носи маски по време на посещенията си из страната. /блиц

Публикувана на
21 Януари 2021 година