Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Райкмет подари петел за Банго Васил в Столипиново

Видяна: 20720 пъти

В семеен кръг, скромно по къщите, почна тази сутрин ромската Нова година в пловдивския квартал „Столипиново“. Докато райкметът Иван Стоянов звънна да честити Банго Васил във фондация „Рома“ и прати гересто петле за празника.
Неочакваният дар изправи председателя Антон Карагьозов пред трудна дилема - как хем да разиграе птицата на томбола, за да няма скрито-покрито къде е отишло пернатото, хем да не наруши противоепидемичните мерки, заради които не планува по-отрано обичайното посрещане на Василица в махалата.
И без предварителна подготовка обаче, там веселбата става бързо. Пред офиса бе изнесена една тонколона, Софи Маринова извиси глас.
На дървена дъска тънко-тънко бе нарязано парче сланина. Местните напалиха барбекю в двора и скоростно се направи организация за една тенджера кюфтета. Ароматът от скарата се разнесе из махалата и събра тези, които не са на училище или работа. Надошлите 20-ина човека, заедно с талонче за участие в томболата, получиха инструкция да спазват отстояние и маска в цветовете на циганския флаг с надпис „Горди роми в свободна България“.
Първата наздравица беше за всички, които не се срамуват, че са от циганската общност.
Петлето с тегло 4,5 кг първо се подплаши от шумотевицата, а после се кротна на плочите пред фондацията. Видяха го чак в Германия – с видеовръзка в реално време през телефона. Шефът на младежката организация „Рома“ Асен Карагьозов я уреди, за да може и 4-годишният му внук, кръстен на негово име, да види петела. „Честита Нова година, папо!“, мярна се пред камерата от България и прадядото Антон. На 44 г. синът му Асен вече е дядо на три внучета. Докато им се радва, някой изкомандва да се пуска музиката.
На ромски и български Асен Карагьозов поздрави ромите и обясни, че тая година ги чакат три важни събития. Новото национално преброяване вероятно ще покаже, че са много над 324 000, прогнозира той и призова събратята си никой да не се притеснява да заяви етноса си, дори да се е интегрирал успешно. Второто изпитание ще са изборите, на които ромите получиха съвет да гласуват само за партии, които имат програма за тях и са скрепили обещанията си с подписан меморандум с общността. Третото важно нещо ще е прегледът на жилищния фонд.
Здраве и работа на всички, пожела и Антон Карагьозов и обеща догодина наистина да отпразнуват Василица, както си му е редът. Повика малкия Джан, свали му плетената шапка и в нея разбърка номерчетата за томболата. /марица
Снимки: Атанас Кънев

Публикувана на
14 Януари 2021 година