Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Дъждовете покачват нивото на река Марица

Видяна: 20069 пъти

Нивото на река Марица се вдигна само за една нощ след продължаващите обилни дъждове. От Областната управа събират данни за актуалното състояние на реките в района. Ето какво съобщиха оттам:
„Към момента най-големите ни притеснения са, че при високи води на река Марица може да бъде залята пречиствателна станция при Стамболийски, както и жилищни райони, а работа на пречиствателната станция да бъде компрометирана. Друг риск има при село Цалапица, където изместването на водното течение в северна посока е довело до ерозия на левия бряг на землището на селото и застрашава сметището. При високи води в реката съществува опасност от бързо развитие на ерозионния процес към котлованите на депото и риск от аварии и замърсяване на река Марица, в това число и трансгранични последици", коментира областният упранител Дани Каназирева.
Водата вече започна да залива южния й бряг, който е на някои места е по-нисък. Цялата площ между моста на УХТ и "Герджика", която в нормални дни се използва за разходки и места за риболов вече е наполовина покрита.
Спряха движението в района на „Скобелева майка“ при кръговото, заради наводнение. Три екипа на полицията са на място, регулират и насочват движението в посока надлеза. Съвместно с общината е създадена организация за отводняване на дъждоприемните шахти в участъка и подсигуряване на безпрепятственото преминаване в района.
Под вода е участъкът под жп моста край Гребната база в Пловдив. Нивото е поне няколко десетки сантиметри, потъват целите гуми на преминаващите автомобили. Ако е възможно, избегнете този участък.
Тази сутрин са повикани по сигнали за наводнени мазета в квартал "Тракия". Повишеното ниво на водата в канализацията е довело до заливане на избените помещения. Отводнителни действия са предприети и в двор в ниската част на с. Триводици. Към момента обстановката е спокойна, няма постъпила информация за бедстващи хора и нанесени значителни материални щети.
Река Чая е покачила нивото си, но няма опасност за момента. Надяваме се дигата между Катуница и Кемера да издържи. Изпратили сме на място общинска охрана да я наблюдава. Това сподели кметът на Община Садово Димитър Здравков. Той се надява да няма изпускане и от язовир "40 извора", тъй като това може да доведе до повишаване на нивото на река, която да застраши село Богданица.
Активираха се опасни свлачища. Земна маса помля къща в Смолян и рани петима от обитателите й. Свлачище затвориха едната лента на пътя от Асеновград до Пампорово. Опасният участък се разчиства и движението се регулира. /марица

Публикувана на
12 Януари 2021 година