Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Пловдивчанката-милионерка, на която Емил Димитров посвети песен, стига до старчески дом

Видяна: 20840 пъти

Митичната българка Юлия Христова, по-известна като Джулия Бул, на която е посветен едноименният хит на Емил Димитров, е починала в Париж нa 22 декември. Това съобщи близкият й приятел - бизнесменът Христо Куртев, който организира панихида в нейна памет в София в „Света Неделя“ в неделя, на 10 януари.
Съдбата на Джулия Бул е достойна за роман и биографичен филм. Тръгнала oт жестока бедност у нас, тя става милионерка в сърцето на Европа. Пловдивчанката бяга от България в годините на соца, като оставя първия си съпруг и дъщеря си. В Париж се омъжва за милионера Жан Бул, който по онова време е на 45 години, а нашенката - само на 20.
Юлия е лудо влюбена в барабаниста Юри Буков, когото изоставя, за да вдигне бърза сватба с французина. Христо Куртев, който създава музикалната компания „Орфеус", за да движи издаването на Емил Димитров във Франция, представя певеца на Жан Бул и той се влюбва в музиката нa българина. Българският бард е много благодарен на Бул за подкрепата и нарича една от песните си на жена му.
„Жан Бул беше основателят на големия музикален фестивал МИДЕМ в Кан. Като млади издатели ние нямахме средства да отидем да наемем щанд на МИДЕМ. Жан Бул ни покани като негови лични гости и така успяхме да пласираме песните на Емил Димитров в целия свят. Името му гръмна, и то не само във Франция. Огромен успех имаше песента му „Моника", версията на „Моя страна, моя България", която той пееше на френски, немски, арабски", разказвал е в медийни изяви Христо Куртев.
Жан Бул е и дълги години кмет на френския град Баланкур и герой от Втората световна война. Ползва се с безупречна репутация във Франция и е един от медийните барони там. Състоянието му е несметно, придвижва се с елегантен бял ролс-ройс по улиците на Париж. Купува и разкошна къща в прочутото селце курорт Сен Тропе, където фамилията посреща артистични гости от цял свят.
След смъртта на Жан Бул вдовицата Юлия наследява милиони долари и огърлица от престижни имоти. С идването на демокрацията се завръща у нас и е почетна гостенка на всички светски събития заедно с Нора Нова и Христо Куртев, който е неин постоянен кавалер. Клюките ги обвързват и интимно, но те никога не са ги коментирали. Тя е сред първите застъпници за включването на Симеон II в обществено-политическия живот на страната още при подготовката на първата му визита през 90-те години.
Синът й обаче не успява да се справи с наследството й и през 2000 година напуска България след прощална вечеря в ресторанта на Августин Пейчинов.
Продава къщата в Сен Тропе. През последните години синът дори изпраща майка си в старчески дом, откъдето я измъкват верни приятели.
Джулия Бул, която на 13 януари можеше да навърши 86, приключва живота си в малък апартамент в Париж, почти в центъра на френската столица. Тялото й намира прислужницата, каква е причината за смъртта на разорената милионерка, не става ясно. Възможно е да се е заразила с Ковид-19 и да не се е преборила с инфекцията, пише „Минаха години“.

Публикувана на
11 Януари 2021 година