Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Опасния тютюнев склад няма да го бутат, затварят лента на бул. „Хр. Ботев“

Видяна: 36560 пъти

Обезопасяването на тютюневия склад на Сточна гара започва от утре, а от понеделник ще бъде затворена едната лента на северното платно на бул. "Христо Ботев" в района на сградата. "Извиняваме се, на гражданите за неудобството, но няма друг вариант, защото, ако утре падне сняг, сградата може да се срути", предупреди кметът Здравко Димитров.
Събарянето се отлага за най-малко няколко месеца, но може да се проточи и до три години, стана ясно след среща между кмета, зам. -министъра Амелия Гешева и представители на НИНКН.
Причината е искане на пловдивския архитект Петкана Бакалова сградата на бул. Христо Ботев и Авксентий Велешки да бъде обявена за паметник на културата. Писмото е пуснато в деня, в който е издадено разрешението за събаряне на опасното здание и така е спряно изпълнението на съдебна заповед. Според всички документи и решение на съда сградата не е паметник, но попада в историческата зона. Заявлението трябва да бъде разгледано от културното министерство.
Проблемът е, че ако решението на комисията се обжалва в съда ще отидат още 3 години, чрез които никои не знае какво ще се случи, коментира един от собствениците Пламен Моравенов.
Амелия Гешева обеща от министерството да се произнесат в максимално кратки срокове - до 2 месеца, след което ще бъдат издадени документи с окончателно решение за сградата. /марица

Публикувана на
05 Януари 2021 година