Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Да пием ли вода, докато ядем

Видяна: 25080 пъти

Лекарите често ни напомнят да поддържаме водния баланс на тялото ни Според тях това трябва да стане като пием повече течности. Много хора са чували, че е добре да се пие по чаша вода преди хранене, но се смята, че пиенето на вода може да доведе до подуване на корема.
„Някои хора смятат, че водата разрежда храносмилателния секрет и по този начин уврежда храносмилането. Но тялото е в състояние да се адаптира към това, което ядем“, обясни гастроентерологът Оливие Спациер.
Според него няма научни доказателства, че пиенето на вода по време на ядене е вредно за организма.
Диетологът Александра Далу добави, че водата дори помага на храносмилането и регулира киселинността в стомаха. Освен това помага да се яде по-малко - така тялото получава сигнал за пълнота. И ако изпиете две чаши вода преди хранене, апетитът ви намалява, което помага да се избегне преяждането.
Експертите препоръчват да поставите чаша с минерална вода, обогатена с калций, бикарбонат или магнезий на масата по време на ядене. Тези вещества позволяват на храната да се усвоява по-добре. Освен това, газираните напитки трябва да се изхвърлят, за да се избегне подуване на корема.
Също така, лекарите не съветват да се пие охладена вода, тя трябва да е със стайна температура или дори топла, за да не се нарушават храносмилателните процеси.
По-рано американските лекари говориха за ползите от минералната вода. Според тях тази напитка помага за справяне с дехидратацията на организма от упражнения или консумация на алкохол.
Диетологът Шарън Кацман препоръчва да изберете марка вода за ежедневна консумация, която не е допълнително подсилена с натрий. /jenata.blitz.bg

Публикувана на
05 Януари 2021 година